srijeda, 29. lipnja 2016.

TUZLANSKE HURMAŠICE


Sastojci:
Tijesto:
– 2 jajeta
– 2 šoljice šećera
– 200 g maslaca


– brašna po potrebi
Agda:
– 9 šoljica šećera
– 11 šoljica vode
– 1 limun

Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom , dodati maslac postepeno dodavati brašno i prašak za peicvo dok se ne dobije ujednačenu masu.
Od tijesta ćemo oblikovati kuglice malo veće od oraha, koje potom spljoštimo i pritisnemo uz ribež (najsitnije rupice).
Slažemo hurmašice na suhu tepsiju i kda se peku na 180-200 stepeni, dok ne porumene.


Dok se hurmašice peku, trebamo napraviti agdu. Agda se pravi tako da šećer zalijemo vodom i dobro promiješamo da se istopi, u ovu smjesu iscijedimo i sok iz limuna.
Pečene hurmašice zalijemo hladnom, nekuhanom agdom, poklopimo i pustimo da odstoje.

0 komentari:

Objavi komentar