srijeda, 29. lipnja 2016.

Kako ukloniti ogrebotine na drvenom nameštaju savjet zlata vrijedan


U većini slučajeva ogrebotine se mogu odstraniti uz pomoć sredstava  koje poseduje svako domaćinstvo.
Naravno,  teško se možemo u potpunosti osloboditi većih ogrebotina, ali načiniti ih manje vidljivim je prilično jednostavno.
Evo nekoliko korisnih metoda za uklanjanje ogrebotina sa drvenog nameštaja:
1. Koristimo orahe


Običan orah je jednostavno, a istovremeno i efikasno rešenje za postojeće ogrebotine na drvenom nameštaju i podu. Orah treba očistiti i utrljati ga na oštećena mesta. Nema potrebe da pritiskate jako, prilikom utrljavanja, glavni zadatak – popuniti trag ogrebotine uljima koje sadrži orah. Nakon sušenja, ogrebotine će postati malo primetne.
2. Mešavina maslinovog ulja i sirćeta
Ova mešavina se lako priprema u kućnim uslovima. Biće potrebno 1/4 šolje 9%-og alkoholnog sirćeta i 3/4 šolje maslinovog ulja. Pripremljenim rastvorom treba prebrisati deo sa ogrebotinama, i na suvo obrisati čistom krpom.
3. Bojimo oerebotine jodom


Ako je nameštaj tamne boje, najlakši i najbrži način – premazati ogrebotine povidon jodom. U zavisnosti od veličine ogrebotina, treba uzeti štapić za uši ili staru četkicu za zube, umočiti u jod i tretirati oštećenu površinu.
4. Majonez
Ako na drvenoj površini postoje ne samo ogrebotine, već i manje pukotine, dobro je koristiti majonez. Popuniti majonezom pukotine, skloniti višak i sačekati par dana. Zbog činjenice da je ovaj proizvod bogat uljima i proteinima, drvo ce nabubriti, i pukotina će se zatvoriti sama od sebe. Nakon toga skloniti ostatke majoneza koje se nisu upili, i ispolirati površinu.

0 komentari:

Objavi komentar