četvrtak, 26. studenoga 2015.

ROŠČIĆI OD LJEŠNJAKA I ČOKOLADE – roščići, kiflice, kifleki, polumjeseci … profinjenog okusa lješnjaka i čokolade … recept je iz talijanske enciklopedije o čokoladi

Screenshot_81
Sastojci
275 g brašna
prstohvat soli
75 g tamne čokolade nasjeckane na sitne komadiće
50 g malo prepečenih i samljevenih lješnjaka
225 g maslaca
75 g šećera u prahu

15 ml likera od lješnjaka (ili nekog drugog po želji a može i voda)
5 ml ekstrata vanilije
po potrebi šećer u prahu za posipanje
oko 100 g tamne čokolade za umakanje roščića

Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 180°C. U jednoj zdijeli pomiješajte prosijano brašno, sol, lješnjake i čokoladu. U drugoj zdijeli mikserom kremasto razradite omekšali maslac, dodajte šećer u prahu, liker (vodu) i vaniliju te miješajte da dobijete lijepu kremu. Dodajte sadržaj iz druge zdijele, tj. suhe sastojke i još malo miješajte mikserom. Dobiti čete mrvičasto tijesto.

2. Nabrašnite ruke i brzo povežite mrvičasto tijesto u glatku kuglu. Napravite dugačak valjak iz kojeg čete rezati komadiće i raditi roščiće. Roščiće slažite na pleh obložen pek papirom i pecite oko 15 minuta, tj. do lagane zlatnožute boje (meni je trebalo samo 15 minuta, a u receptu piše 20-25 minuta, ovisi o pećnici). Pečene roščiće hladite prvo desetak minuta u plehu a onda ih prebacite na žicu i ohladite do kraja.
3. Dok se roščići hlade otopite čokoladu nad parom. Ohlađene roščiće pospite šećerom u prahu. Na kraju uzmite roščić i polovicu umočite u otopljenu čokoladu. Ponovno ih slažite na žicu da se osuše i kada se čokolada stegne navalite na njih. Ono što vam ostane čuvajte u metalnoj poklopljenoj kutiji .
4. Od ove smjese dobije se oko 50-60 roščića, ovisno koliko velike roščiće radite.

0 komentari:

Objavi komentar