This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

ponedjeljak, 1. veljače 2016.

RUSKA SALATA. NEIZOSTAVNI ELEMENT SVAKE SVEČANE TRPEZE


Ruska Nova godina se ne može zamisliti bez ove salate, tako da mi nismo jedini na čijim se trpezama ona nalazi na prelazu iz stare u novu godinu.
Sastojci:
500 g krompira
500 g šargarepe
250 g graška


4-5 jaja
300 g šunke
350 g kiselih krastavčića
600 g majoneza (ili 300 gr majoneza i 300 gr kisele pavlake)

Krompir u ljusci skuvati u slanoj vodi. Šargarepu oguliti, iseći na krupnije komade i skuvati posebno, takođe u slanoj vodi. Odvojeno skuvati i grašak. Ako se koristi smrznut grašak, kuvati ga ne duže od 5-10 minuta, mereno od početka ključanja. Uporedno tvrdo skuvati jaja. Sve ostaviti da se ohladi. Krompir oguliti.


Krompir ostaviti za kraj, a ostale sastojke seckati na kockice oko 5×5 mm, i stavljati u veliku posudu. Sipati sav majonez i sve dobro izmešati. Na kraju dodati iseckan krompir, i lagano promešati. Posoliti po ukusu.
Čuvati u frižideru, poklopljeno.
Poslužiti u  činijama ukrašenim po vašoj želji.

ZA ROĐENDAN SAM OD ROĐAKA DOBILA ČOKOLADU, A KAKO JE MALO BOGATI NADALA SAM SE NEČEMU...


Za rodendan sam od rodaka dobila cokoladu, a kako je malo bogatiji nadala sam se necemu vecemu,iako mi pokloni bas nisu bitni.


Sljedeci tjedan drugarica je imala rodendan.Poklonkila sam joj parfem i cokoladu. Za par sati zove me ona i zahvaljuje mi se.

U cokoladi u omotu bilo 100€ . Htjela sam da da . da da se prokinem.

PROVJERENO NAJBOLJA RAFFAELLO TORTA ZA 30 MINUTA! POGLEDATE RECEPT!

12631537_1142463542431743_5369473908904518111_n
Sastojci:
– 9 bjelanjaka
– 15 zlica secera
– 3 zlica krusnih mrvica
– 30 dkg kokosa + malo za posuti za ukras


– 1,5 litra mlijeka + cca 3 dcl za natopiti kore
– 20 dkg gustina
– 25 dkg margarina ili maslaca
– 10 dkg secera za kremu

Priprema
Biskvit: Izraditi snijeg od 3 bjelanjaka, dodati 5 zlica secera, 1 zlicu mrvica i 10 dkg kokosa. Peci u zagrijanoj pecnici na cca 180 stupnjeva 10-15 min (provjeriti cackalicom). Gotovi biskvit natopiti sa cca 1 dcl hladnog mlijeka. Peci 3 biskvita (ukupno 9 bjelanjaka, ostane 9 zumanjaka). Za okrugli kalup promjera cca 26 cm.


Krema: U litru i pol mlijeka ukuhati gustin i secer. U hladno dodati margarin.
Slagati: kora, fil, kora, fil, kora, fil, posuti kokosom i dobro ohladiti.
Izvor: coolinarika.com

DA BI VAM PIRE KROMPIR BIO KAO IZ RESTORANA POSLUŽITE SE OVIM TRIKOM

Pire krompir
Obicno ga napravim za goste ili specijalne prilike. Uvjerite se zasto
Sastojci
2 kg bijelog krompira
100 g maslaca
100 g krem sira(ja koristim philadelphia)
5 malih kasika soli


1 solja mlijeka
I jos
50 g maslaca

Priprema
1.
Krompire oprati,oguliti i izrezati na cetvrt.
Staviti u serpu ,nasuti vode toliko da pokrije krompire,dodati sol  i staviti da se kuha.Kada prokuha voda ,kuhati krompire desetak minuta ili dok ne omeksaju.
2.


Gotove krompire ocijediti i izgnjeciti.
Dodati omaksali krem sir,puter i mlijeko i mijesati dok se sve ne sjedini.
Gotov krompir prebaciti u dublju tepsiju i preko narezati ostatak maslaca.
3.
Ovako pripremljen krompir mozete ovako posluziti ili ga pokriti aluminijskom folijom i staviti u pecnicu na 180 stepeni dvadesetak minuta da se zapece.
Ovakva priprema pie krompira je vrlo pogodna ako imate goste i nemate dosta vremena ,tako da ozete pripremiti pire ranije i onda ga zagrijati u pecnici.

KAKO NAPRAVITI DOMACI HRSKAVI POMFRIT: SAMO 3 SASTOJKA - ma to je sasvim jednostavno , bit je u nacinu przenja, procitajte do kraja:))))

domaci hrskavi pomfrit
Sastojci
4-5 velikih krompira
ulja za przenje


so

Priprema
1.
Krompir ogulite ,operite i sjecite na ploske.
2.
Rezite ploske na tanke stapice.
3.
Pomfrit operite ponovo u vodi.
4.
Posusite pomfrit dobro sa kuhinjskim papirom.
5.
E sad ide najvazniji dio:
1.)


Moj sporet ima 9 stepena temp.
Ukljucila sam ulje da se grije na 6.
Kad se ulje ugrije , ubacite pomfrit i przite 7-8 min.
Zatim ih izvadite u zdjelu u koju ste stavili kuhinjski papir.
Pustite da se okapa od viska ulja.
6.
2.)
sad pojacajte temp. na najjace i stavite ponovo pomfrit da se przi, jedno 2 min.
Cim spustite pomfrit u ulje osjetice te kako vec postaje hrskav!
7.
Izvadite pomfrit u zdjelu , pospite sa soli i protresite malo.

MUŽ I ŽENA RADILI U VRTU JEDNO POPODNE...


Muž i žena,radili u vrtu jedno popodne.
Muž čistio roštilj,a žena kopala vrt.


Muž: “-Tvoja je gu*ica velika kao ovaj roštilj.“
Žena precuti praveći se da nije čula.
Muž uzme metar,izmeri roštilj i reče:“Bože moj,i veća je od roštilja!“


Naveče u krevetu,muž se približio ženi željan nežnosti.
Žena će na to: “Jesi li ti normalan,zar misliš da ću paliti ovoliki roštilj radi tog malog ćevapa?“

BEZ PEČENJA: Ledolina kolač – ne trebate ni pećnicu, a ni mikser


Sastojci:
500 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
12 žlica gustina (cca 110g)
1 vanilin šećer


10 dag čokolade za kuhanje
10 dag bijele čokolade
4 žlice šećera
kutija piškota ili manje pakiranje pettit keksa u varijanti za tortu ili kolač

Priprema:
Pomiješati mlijeko i vrhnje za šlag pa od te količine oduzeti oko 2 dl za pomiješati sa gustinom i šećerom.
Ostatak tekućine staviti kuhati pa kad zavrije ukuhati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te ju nije potrebno dugo kuhati, cca. 2-3 min.


Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati natrganu čokoladu i miješati energično da se čokolada otopi a u drugi dio dodati bijelu čokoladu pa također dobro promiješati.
Na dno kalupa za torte složiti piškote umočene u mlijeko ili pettit kekse pa odmah premazati prvo tamnom a potom i bijelom kremom. Možete ako želite stavljati naizmjence pa ćete dobiti mramorni efekt.
Ostaviti tortu na u hladnjaku da se dobro rashladi i uživati u svakom zalogaju.
Izvor: coolinarka.com