utorak, 12. siječnja 2016.

Domaći njoki za kojima je svijet poludio, provjerite zašto


Sastojci
1 kg oguljenih krumpira
oko 0,5 kg brašna (što za tijesto, što za posipanje daske)
2 jaja


2 žlice rastopljenog maslaca
voda i sol za kuhanje krumpira

Priprema
1.
Oguljene krumpire razrežite na komade i kuhajte u posoljenoj vodi.
2.
Kuhani krumpir ocijedite i pasirajte ili dobro izmiksajte kao za pire (ja za takve stvari koristim blender). Umiješajte jaja i maslac. Većinom se kod izrade njoka koristi ulje, no upravo je maslac ono što njoke moje none čini tako posebnima.
3.
Dodajte polovicu količine brašna i brzo zamijesite tijesto. Imajte na umu da se krumpirovo tijesto prilično lijepi za podlogu, pa ju treba stalno posipavati brašnom. No što dulje mijesite, tijesto će upiti više brašna, a njoki bi mogli biti žilavi, što opet nije dobro. Stoga, čim od zamiješenog tijesta možete oblikovati kuglu, prestanite mijesiti.
4.


Kuglu razdijelite na manje dijelove od kojih na pobrašnjenoj dasci izvaljajte dugačke valjke debljine palca. Te valjke zatim nožem izrežite na komadiće.
5.
Svaki komadić lagano pobrašnjenim dlanovima oblikujte u kuglicu , pa kuglicu palcem prevucite preko viljuške ili rebraste daščice – na taj će način njoki biti mekši i bolje će upijati umak. Gotove njoke slažite na brašnom posutu površinu da se ne zalijepe.
6.
Zakuhajte veću zdjelu vode u koju ubacite malo soli i žlicu-dvije ulja. Kad voda zakipi, spuštajte unutra njoke (u nekoliko rundi da se ne bi raskuhali i sljepili!) i kuhajte dok se ne dignu na površinu. Odmah ih vadite iz vode šupljom žlicom da se voda iscijedi i stavljajte u namašćenu zdjelu. Držite na toplom do posluživanja.

0 komentari:

Objavi komentar