Ovo je tradicionalni božićni kolač, koji možete pripremiti 2 – 3 nedelje pre Božića. Naravno, ima mnogo različitih recepata i za ovaj kolač, te nemojte zameriti ako se baš ne slaže sa nekim koji ste vi probali ili pravili. Ono što me oduševljava, jeste miris Božića :) koji se širi kuhinjom dok se peče, a i kada se zagrize.
Sastojci:
1/2 kg brašna
1 prašak za pecivo
150 – 170 gr šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
2 kašikice arome limuna (ja sam koristila Dr. Oetker, kažem samo zbog vrste i orijentacije oko količine)
2 kašikice arome ruma (isto objašnjenje kao u gornjoj zagradi)
2 kašike začina za medenjake (koristila sam Kotanyi)
2 jajeta
20 dkg putera ili margarina
250 gr svežeg sira
250 gr suvih groždjica
150 gr badema
50 – 100 gr kandiranih kora narandže ili limuna (po receptu 50 gr, ja sam stavila 100 gr)
I JOŠ:
oko 200 gr šećera u prahu
50 gr putera ili margarina
PRIPREMA:
Za početak, ako niste, pripremite kandirane kore od narandže ili limuna, a kako to da uradite, pogledajte OVDE. No, to treba uraditi par dana pre. Ako ste ih imali gde kupiti, tim bolje 😉
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, so, začin za medenjake. Na to dodajte groždjice, krupno mlevene bademe, kandiranu koru i promešajte. Na kraju, dodajte sir, omekšali puter ili margarin, jaja i arome limuna i ruma.
Sve dobro umesite. Na početku će vam se činiti da nema šanse to da umesite, ali ćete kasnije početi sve više da verujete u sebe :) Ako je previše gnjecavo, dodajte malo brašna, to zavisi od sira.
Kada ste ujednačili masu, pripremite pek papir veličine tepsije u kojoj ćete peći Stollen, ali ga stavite na radnu ploču.
Izvadite masu za kolač na papir, rasporedite po dužini, ne duže od tepsije koju ste planirali koristiti. Koristeći papir, formirajte masu u nešto poput salame, malo rolajte tamo – vamo, da se masa jednako rasporedi. Kada ste to uradili, pritisnite oklagijom (koju sam ja umotala u pek papir, da ne „vuče“ masu za sobom kada je odižem) po sredini testa, da dobijete neku vrstu udubljenja.
Lernu ugrejte na 250°C. Prebacite formiran kolač zajedno sa pek papirom u tepsiju i stavite da se peče. ODMAH smanjite temperaturu na 180°C i ostavite tako da se peče 1 h.
Povremeno proveravajte. Ako vam se čini da će previše porumeneti, prekrijte kolač od gore pek papirom i nastavite sa pečenjem.
Kada je pečeno, izvadite i premažite sa otopljenih 50 gr putera ili margarina, još dok je potpuno vruć kolač. Odmah pospite sa prah šećerom, obilno. Navela sam 200 gr, možda ćete i malo manje potrošiti, ali važno je da ostane dobar sloj šećera na kolaču. Dobro utapkajte šećer na kolač.
Ostavite Stollen da se potpuno ohladi. Tada ga umotajte u alufoliju i ostavite na hladnom mestu (kod mene jedino frižider dolazi u obzir…drugih hladnih mesta nemamo) sve do Božića. Tada – uživajte u mirisu i ukusu kolača za Božić.
0 komentari:
Objavi komentar