Kada čujete zvono na vratima, ugledate ne najavljene goste, a želite da ih poslužite ovo su naši predlozi. Za ovih osam recepata biće vam potrebno do pola sata, a svi ćete sigurno uživati.
ĆUFTICE OD TUNJEVINE
POTREBNO JE
1 veća konzerva tunjevine, 2 kriške starog hleba, malo mleka, peršun, biber, prezle.
PRIPREMA
Tunjevinu ocedite od ulja, usitnite viljuškom, pa dodajte sredinu hleba prethodno namočenu u mleko i isceđenu. Po ukusu pobiberite, dodajte sitno seckani peršun, dobro izmešajte, sjedinite, pa pravite male ćufte. Uvaljajte ih u prezle i pržite na vrelom ulju dok ne porumene sa svih strana.
PIROŠKE SA SIROM
POTREBNO JE
400 g brašna, 200 ml jogurta, 1 kesica praška za pecivo, 1 jaje, 200 g tvrdog sira, so, ulje za prženje.
PRIPREMA
U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, malo soli i sve dobro promešajte. U tako pripremljeno brašno dodajte jedno jaje i sipajte jogurt. Zatim izmrvite ili izrendajte sir. Testo rukama dobro umesite kako bi se svi sastojci lepo sjedinili. Ako vam je testo previše mekano, slobodno dodajte još 1-2 kašike brašna. Testo izručite na pobrašnjenu površinu i oklagijom razvucite koru oko jedan centimetar debljine, pa nožem secite pravougaonike, otprilike 6×2,5 cm. U međuvremenu stavite šerpicu na šporet i na jačoj temperaturi zagrejte ulje. Količina ulja treba da bude tolika da prekrije piroške dopola. U zagrejano ulje pažljivo spuštajte jednu po jednu pirošku i pržite dok fino ne porumene sa obe strane.
POHOVANE PALAČINKE SA BLITVOM I SIROM
POTREBNO JE
16 manjih palačinki, 300 g blitve, 2 čena belog luka, 4 kašike sira, 2 kašike kisele pavlake, 1 dl mleka, so, prezle.
ZA PREMAZ
1 kiseli krastavac, 2 kašike kisele pavlake, 1 kašika majoneza, malo vlašca.
PRIPREMA
Ispecite manje palačinke. Blitvu kuvajte oko 15 minuta, procedite i sitno iseckajte. U tiganju napravite zapršku od ulja i brašna, dodajte izgnječeni beli luk, malo mleka, blitvu, so i par minuta prodinstajte. Na blitvu dodajte sir i kiselu pavlaku i promešajte. Na svaku palačinku stavite kašiku pripremljene smese i zarolajte. Palačinke uvaljajte u prezle i pecite u ulju 3-4 minuta. Kisele krastavce narežite na sitne kockice, pomešajte sa ostalim sastojcima i time premažite gotove palačinke.
KROKETI OD SIRA I SPANAĆA
POTREBNO JE
800 g krompira, 150 g spanaća, 150 g brašna, 50 g margarina, 1 veće jaje, 1 kašika soli, 100 g tvrdog sira, ulje za prženje.
ZA PANIRANJE
brašno, 1 jaje, 4 kašike mleka, prezle.
PRIPREMA
Krompir sa ljuskom dobro operite i stavite da se kuva. Kuvani krompir ocedite od vode i samo malo prohladite, oljuštite ga, dobro ispasirajte, pa sačekajte da se prohladi. Nakon toga dodajte obaren sitno seckani spanać, jaje, margarin, posolite i sve dobro sjedinite. Postepeno dodavajte brašno i rukom umesite testo. Kašiku testa stavite na pobrašnjenu površinu i blago ga ispritiskajte u disk. Na sredinu stavite komadić sira, pa onda testo oblikujte u valjak. U međuvremenu pripremite šta treba za paniranje. U jedan tanjir sipajte malo brašna, u drugi umutite jaje sa mlekom, a u treći sipajte prezle. Oblikovane krokete od krompira najpre uvaljajte u brašno, zatim provucite kroz jaja i na kraju uvaljajte u prezle. Krokete spuštajte u duboko zagrejano ulje i pržite dok ne porumene sa svih strana. Služite tople ili hladne.
ZAPEČENI TOPLI SENDVIČI
POTREBNO JE
8 kriški tost hleba, 150 g seckane šunke, sir, 200 g pavlake, 1 jaje, maslac.
PRIPREMA
Tost premažite maslacem. Pomešajte sve preostale sastojke i premažite tost tom smesom. Stavite da se peče u rernu na 200 stepeni na 15-20 minuta. Poslužite toplo.
BRZA PITA OD KROMPIRA
POTREBNO JE
150-200 g brašna, 2 jaja, 4 krompira narezana na kockice, mleko, so, voda, 1 čen belog luka, biber, 2 dl jogurta, 2 dl kiselog mleka.
PRIPREMA
Od jaja, brašna, mleka, vode i soli umutite testo malo gušće nego za palačinke. Zagrejte rernu na 220 stepeni. Nauljite pleh i dobro ugrejte, pa u njega izlijte pomešane krompire sa testom i izgnječenim belim lukom i pecite oko 20 minuta. Zalijte pomešanim jogurtom i kiselim mlekom i pecite još nekoliko minuta.
ROLNICE SA KOBASICOM
POTREBNO JE
2 šolje brašna, 4 kašike putera, 1 ½ kašika praška za pecivo, 1 kašika sode bikarbone, 1 šolja kiselog mleka, so, biber, 400 g kobasica ili, salame, sir po želji.
PRIPREMA
U brašno dodajte iseckani puter, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kiselo mleko, so i biber. Zamesite testo, pa ga istresite na brašnom posutu površinu i rukama utapkajte i napravite kvadrat. Preko testa ravnomerno rasporedite sveže mlevene kobasice, zavijte u rolnu i isecite na malo deblje komade. Položite rolnice jednu pored druge i stavite ih da se peku u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 20-25 minuta.
BRZI UŠTIPCI
POTREBNO JE
3 jaja, 200 g jogurta, 1 prašak za pecivo, 20 kašika brašna, so, šećer.
PRIPREMA
Od navedenih sastojaka napravite smesu. Smesu zatim vadite kašikom i stavljajte je na vruće ulje. Kada su gotove, poslužite ih sa šećerom, marmeladom ili „eurokremom“.
Izvor: zena.blic.rs
utorak, 1. prosinca 2015.
8 NAJBRŽI RECEPATA: 30 minuta za posluženje za iznenadne goste
23:29
No comments
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar