srijeda, 14. rujna 2016.

TRADICIONALNA MAKEDONSKA PITA OD OBIČNIH SASTOJAKA


Sastojci
Ovo je mera za jednu tepsiju br 40.
1kg brasno tip 400
5gr svezi kvasac
100 ml ulje.
1 kasika sol
oko pola litar mlake vode.

fil
500 gr kajmaka ili urda
3 jaja
1kg zelje.
moze i drugi fil po volji kakav volite.

Priprema
1.
Zamesimo testo ni meko ni tvrdo , samo testo nam kaze kada je gotovo kada se odvaja od posude u kojoj ga mesimo i kada se ne lepi po rukama.Testo treba dobro umesiti nekih pet minuta.
2.
Testo podelite na 21 dela .
3.
Od svakog dela umesite loptice sa dodavanjem po malo brasna da vam se ne lepe.
4.
Uzmite oklaguju i svaku lopticu sukajte u kravajce velicine desertnog tanjira.
5.
Tako isukajte sve loptice i na 11 namazite rastopljenu svinsku mast pomesanu sa ulje ili margarin rastopen pomesan sa ulje.
6.
Na svako namazano kravajce stavimo ono sto nije namazano i dobijemo duplo kravajce ,imamo devet dupli i jedno sa tri kravajcinja.
7.
Prvo sukam ono sa tri ,druge poredamo na stranu na nabrasneti sto da nam ne smetaju.Sukamo veliku koru veca od  tepsije ja sam koristila br 40.
8.
Namotamo koru na oklagiju i polako stavimo na nauljenu tepsiju kako sto je na slici kora treba da visi iz tepsije.Na svaku koru posipamo po malo stopljenu svinsku mast i ulje ili stopljen margarin i ulje ko kako voli.
9.

Zatim sukamo drugu koru  koja ide unutra u tepsiju.
10.
Isto namotamo na oklagiju i sad idemo levo desno sa oklagijom da bi skupilo koru u tepsiju i dobili zguzvani izgled.
11.
Spremimo fil  ja sam stavila kajmak zelje i jaja u jedan komat posto uvek pravim dva u drugi obavezno ide kiseli kupus svakom po volji.
12.
Fil stavljam na svaku drugu koru ,(moja majka je stavljala na sredinu sav fil na jedno mesto,)ali ja volim kada ima svuda po malo.
13.
Posledni deo fila stavimo kada nam ostanu za sukanje jos dve kore.Znaci stavimo fil i osukamo jos dve kore da pokrijemo fila.
14.
Sada prvu koru sto visi iz tepsije vratimo nazad.
15.
Od te kore pravimo vitku polako deo po deo previtkamo uz tepsiju.Sve poprskamo sa ulje .
16.
Stavimo da se pece na 200c 30 do 40 minuta ,Pred kraj izvadimo komat iz rerne on treba da pocne da se lista i da ide u visinu uzmemo pomesano vodu i ulje i poprskamo i opet vratimo u rernu jos koji minut.
17.
Kada je ispecen izvadimo iz rerne i ostavimo da mu izage prva vrelina koji minut pa ga onda pokrijemo sa krpom da bi se zdusio.

0 komentari:

Objavi komentar