nedjelja, 11. rujna 2016.

FANTASTIČAN UMAK OD PARADAJZA


Sastojci
1 kg zrelog paradajza
4 češnja bijelog luka
2 čajne kašike soli
1 čajna kašika bibera


1 čajna kašika šećera
1 čajna kašika čilija u prahu
2 prstohvata bosiljka
1 prstohvat origana
1 supena kašika ulja

Priprema
1.
Paradajz oprati i oguliti, pa ga narezati na kockice. Bijeli luk izrezati što sitnije.
2.
Na ugrijanom ulju sasvim kratko propržiti bijeli luk, pa mu dodati isjeckani paradajz.
3.


Odmah dodati so, biber i šećer, pa dobro promiješati.
4.
Kuhati na laganoj vatri 45 minuta, povremeno miješati i usput pritiskati gnječilicom za pire.
5.
Desetak minuta prije kraja kuhanja, dodati čili, bosiljak i origano.
NAPOMENA:
Za pripremu ovog umaka potrebno je koristiti što zreliji paradajz, onaj koji se sam pretvara u sok već dok ga režete.

0 komentari:

Objavi komentar