subota, 27. kolovoza 2016.

Postupak razvlačenja domaćih kora za pitu...jednostavni trikovi i savjeti za lijepe i ukusne pite


Sastojci:
Dole navedeni sastojci su za tri jufke, odnosno tri kore, što je dovoljno za ručak za jednu “ješnu” četvorčlanu porodicu i da ostane još malko za užinu :)) Ako Vam treba samo jedna jufka ili dve – srazmerno smanjite sastojke. Dakle, za jednu jufku treba 200ml tople vode i nešto malo manje od 300g brašna, neka bude 280g
600ml tople vode
850g mekog brašna
2 kašikice soli


masnoća po izboru (ulje, raskravljena mast…)

Postupak:
U posudu za mešenja testa sipati mlaku vodu. Dodati jedan deo brašna, zatim so, pa meseći testo dodavati ostatak brašna. Testo mesiti sve dok ne postane kompaktno i glatko. To je, vremenski, cca 5min. efektivnog mešenja testa.
Umešeno testo istresti na nabrašnavljenu radnu površinu, lagano ga posuti brašnom, pa podeliti na tri jednaka dela i oblikovati tri manje okrugle jufke. Staviti ih na čistu, suvu, nabrašnavljenu krpu, pokriti drugom krpom i ostaviti da odmaraju 30min.
Po stolu rasprostrti čist, platneni stolnjak. Ako je stolnjak od nekog grubljeg platna, koliko god čudno zvučalo – rasprostrt stolnjak ispeglajte, tako da nema šavova na sredini  Kad testo budete tanjili oklagijom, na tim šavovima (opet kažem, ako je platno grublje) će se istanjiti više nego na ostalim mestima i kad počnete da ga razvlačite rukama – pucaće.
Razvlačenje kora oklagijom
Na sredinu stolnjaka posuti brašno u obliku kruga prečnika, recimo, 50ak cm. Na sredinu brašnavog kruga staviti jednu jufku, blago je posuti brašnom, pa je rastanjiti oklagijom koliko god je moguće. Oklagijom radite samo dok može, nemojte previše forsirati, kad vidite da oklagija više ne radi pos’o, odložite je sa strane. Proverite da li su se ivice testa zalepile za stolnjak, ako jesu, samo ih pažljivo odlepite i deo testa koji se lepi nabrašnavite odgore i odole. Ostavite testo, ovako polurazvučeno, da odmori još cca 5min.
Dalje se testo razvlači rukama, ali pre toga… U ovoj fazi testo možete premazati masnoćom, tako što ga prelijete sa nekoliko kašika ulja ili raskravljene masti i lepo razmažete rukom po celoj površini testa. Testo će se jako lepo razvlačiti, međutim… Kad razvlačite namašćeno testo, neizbežno je da zamastite i ruke do lakta  Onda često zamastite i odeću, kad je očešete tako “podmazanim” rukama  Sve u svemu – malo je bezveze  Tako da testo možete da razvlačite i bez prethodnog premazivanja ikakvom masnoćom. I jedna i druga metoda imaju svoje malecke prednosti i mane. Kada razvlačite namašćeno testo, zamastite još štošta okolo, ali površina testa bude glatka. Ova druga metoda je “čistija”, ali se po površini testa stvori tanka korica, koja ničemu ne smeta i nigde se ne oseti, jedino vizuelno ne izgleda posebno lepo (rastanjeno testo deluje malo hrapavo – što se vidi na slikama). Ako se ipak odlučite da premažete testo masnoćom pre razvlačenja rukama, uradite to pre onog odmora od 5min., na način kako sam gore opisala.
Dakle, pre ove digresije, stali smo kod testa koje je razvučeno oklagijom, po želji jeste ili nije premazano masnoćom i otišlo je na petominutni odmor  Sad, najzanimljiviji deo!


Razvlačenje domaćih kora rukama
Zavucite šake ispod testa, skroz do sredine, tako da dlanovima budu okrenute ka stolu i blago skupljene. Povucite ruke lagano ka sebi i istovremeno ih blago raširite, pa spustite testo na sto, izvlačeći ruke ispod njega. Ovaj pokret ponavljajte idući u krug oko testa, odnosno oko stola na kom se testo nalazi. Prvo se potrudite da sredina kore bude lepo razvučena, a zatim krenite ka obodu kore. Posle svakog kruga, kora će biti sve veća i sve tanja.
Kada ste koru već razvukli na veličinu stola, krajeve lagano razvucite preko ivica i doslovno ih zakačite za uglove stola. Ako se tokom rada ponegde pojavi neka rupica – ništa strašno.
Neke domaćice krajeve kora kidaju, pa ih kasnije malo razvuku i isprže, pa posluže uz jogurt, kiselo mleko i sl., ja nisam jedna od njih  Krajeve kora takođe pažljivo razvucite vrhovima prstiju (ja to radim kružeći oko stola u čučećem položaju :)). Kad ste rastanjili krajeve, zvanično ste i završili sa razvlačenjem kore!  Ako imate vremena (ja uglavnom nemam :)), ostavite je tako razvučenu na stolu da se prosuši 15-20min., ako ne, samo nastavite dalje.
Pred sobom imate veeeliku, savršenu, prozirno tanku koru i možete od nje da napravite baš svašta!! Burek, slatku ili slanu pitu, da režete komade, pa pravite suvu pitu… Ali da ne komplikujem dodatno, koncentrisaću se na burek ili neku pitu. Dakle, u slučaju da dalje pravite jedno od ova dva, postupićete ovako.
Ukoliko koru pre razvlačenja rukama (u koraku 5.) niste premazivali masnoćom, uradite to sada. Ja nekada koristim ulje, nekada raskravljenu mast, a u nekim slučajevima, kad na ovakav način razvlačim kvasno testo, kao masnoću koristim rastopljeni maslac ili margarin. Grabite masnoću kašikom i prelivajte koru. Koliko ćete masnoće potrošiti, stvar je ukusa. Da bi pita, odnosno burek bio lep, koru treba fino zamastiti  Ne baš da pliva u masnoći, ali da bude ravnomerno ispolivana.
Prelili ste koru masnoćom, sad krajeve kore koji vise preko ivice stola, pomoću stolnjaka, preklopite ka sredini, tako da kora dobije oblik i veličinu stola. I ove preklopljene krajeve malo isprelivajte masnoćom.
Dalje ćete koru nadevati po želji. Ako pravite pitu, zarolaćete je pomoću stolnjaka, pritom povlačeći stolnjak ka sebi, kako pitu ne biste “srolali” sa stola na pod 🙂 Ako pravite burek, ispreklapaćete koru kako je opisano u receptu.

0 komentari:

Objavi komentar