četvrtak, 11. kolovoza 2016.

NAKON OVOG RECEPT KROMPIR ČETE UVIJEK NA OVAJ NAČIN SPREMATI: ZAČINJENI HRSKAVI KROMPIR


Sastojci:
oko 2 kg mladog krompira
6 kašika maslinovog ulja (ja najčešće ipak koristim suncokretovo)
6 čena belog luka
5 – 6 listova svežeg bosiljka ili 1 kašikica suvog
2 kašikice košer soli


1 1/2 kašikice mlevenog crnog bibera
1 kašikica origana
1 1/2 kašikica majčine dušice
80 gr ribanog parmezana (2 male kesice iz prodavnice)
I još:
2 pune kašike sveže seckanog peršunovog lista
30 – 40 gr putera

Priprema:
1 Mladi krompir dobro operite i izribajte zelenom, grubom stranom sundjera. Nije potrebno, čak nije poželjno, da sažuljate koru. Ukusnije će biti ako ostane. Presecite ga po dužini, pa obe polovine još na četiri dela, ako nisu sitni krompiri, ako jesu, dovoljno će biti polovine preseći samo još na pola. Očistite toliko krompira da vam stanu jedan uz drugi u najveću tepsiju koju imate.
2 Na krompir sipajte ulje, iscedite beli luk, naseckajte bosiljak, dodajte košer so, biber, origano, majčinu dušicu i parmezan. Sve dobro izmešajte, da se začini i sir ravnomerno rasporede.


3 Papir za pečenje ipak malo nauljite, pa rasporedite krompir ravnomerno po celoj tepsiji. Stavite da se peče na 200°C oko 1 h, odnosno dok krompir ne počne da rumeni i ne postane mekan iznutra (proverite viljuškom, ako lako upada u krompir – to je to). Za vreme pečenja, u nekoliko navrata pažljivo promešajte krompir, kako se ne bi uhvatio za dno i kako ne ostao neravnomerno pečen.
4 Na pečen krompir naseckajte puter na komadiće, pospite sveže seckanim peršunovim listom, pa promešajte da se puter otopi. Servirajte krompir vruć, sam, kao prilog ili uz neku salatu po vašem izboru. Prijatno!

0 komentari:

Objavi komentar