petak, 26. kolovoza 2016.

Ideje za ručak: 3 kombinacije sa krompirom koje će vas oduševiti


Nove kombinacije koje će obradovati sve gurmane...
Brokoli sa krompirom
Sastojci:
150 g brokolija
4 velika krompira
2 dl pavlake za kuvanje
so, biber
maslac

Priprema:
Brokoli očistite i razdvojte na cvetove, a krompir oljuštite i isecite na komade približno jednake veličine (na primer, srednji krompir na četiri dela), i sve skuvajte u kipućoj slanoj vodi. Ocedite, pa povrće na maslacu, u posudi u kojoj ćete služiti jelo, kratko propržite. Začinite po ukusu i ulijte pavlaku uz stalno mešanje. Kuvajte dok ne postignete željenu gustinu.



Zapečen krompir
Sastojci:
5 velikih krompira
3 glavice luka
2 paprike
1 kobasica
3 kašike začina po želji (italijanska ili provansalska mešavina)
so, biber, ulje
3-4 dl pavlake za kuvanje
Priprema:
Krompir isecite na kolutove i kuvajte ga u slanoj vodi oko 30 minuta. Luk i kobasicu isecite na kolutove, a papriku na tračice. Vatrostalnu posudu podmažite i stavite polovinu krompira, preko krompira luk, sledeći sloj je paprika, i na kraju kobasice.
Pospite mešavinom začina po ukusu, posolite, pobiberite, stavite malo čilija. Sve pokrijte drugom polovinom krompira, zalijte pavlakom i pokapajte s nekoliko kapi ulja. Pecite na 200 stepeni sat do sat i po vremena, da krompir dobije lepu hrskavu koricu.


Kaubojski krompir
Sastojci:
1 kg sitnijeg krompira
4 crvena feferona
2 glavice luka


50 g mesnate slanine
kajenski biber
2 kašičice ulja
150 g crvenog pasulja (iz konzerve)
150 g zrna kukuruza (iz konzerve ili zmarzivača)
1 kašika putera
4 jaja
so, biber

Priprema:
Krompir oljuštite, operite i po dužini isecite na polovine ili četvrtine. Feferone očistite i nasecite na tračice, luk na kriške, a slaninu na šire ploške. Rernu zagrejte na 200 °C.U niski pekač stavite krompir, luk i feferone pa ih začinite solju, biberom i kajenskim biberom. Poprskajte ih uljem, po tome složite parčad slanine pa sve zajedno pecite u zagrejanoj rerni 30-40 minuta. Jelo povremeno okrećite.
Pasulj i kukuruz ocedite pa ih umešajte u krompir 10 minuta pre kraja. Dok se krompir peče, u tiganju zagrejte puter, ispržite jaja na oko pa ih pre posluživanja stavite na krompir i sve zajedno poslužite.

0 komentari:

Objavi komentar