četvrtak, 11. kolovoza 2016.

Čokoladna plazma torta, savršenstvo od poslastice


Sastojci
mere za jednu koru
4 veća belanca
5 kašika šećera
7 kašika mlevenih oraha
1 kašika brašna
pola kesice praška za pecivo
napraviti 3 ovakve kore
fil


12 žumanaca
10 kašika šećera
250 g. maslaca ili margarina
180 g. šećera u prahu
200 g. mlevenog plazma keksa
250 g. mleka u prahu
3 dcl. mlečne slatke pavlake
150 g. čokolade za kuvanje
šlag i čokolada za dekoraciju

Priprema
Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg. Lagano umešati orahe, brašno i prašak za pecivo. Pripremiti kalup za pečenje prečnika 26 cm., na dno staviti papir, ivice nemojte podmazivati, sipati smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 12-15 minuta. Ostaviti da se prohladi i tek onda koru tankim nožem odvojiti od oboda, tako se neće skupiti i znatno smanjiti obim.
Za fil, žumanca i 10 kašika šećera umutiti u gustu smesu, da žumanca pobele. Kuvati na pari oko 15 minuta uz povremeno mešanje pa ostaviti da se skroz ohladi.


Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu, dodati prethodnu smesu, izmiksati, dodati i umućenu slatku pavlaku, plazmu i mleko u prahu i sve dobro izmešati.
Jednu trećinu smese odvojiti a u ostatak dodati istopljenu čokoladu.
Filove ostaviti 1 sat u frižider pa filovati tortu.
kora-braon fil-kora-žuti fil-kora-braon fil
Tortu ostaviti preko noći u frižider da kore lepo omekšaju, filovi se stegnu i da se sjedine ukusi. Sledeći dan dekorisati šlagom i čokoladom.
NAPOMENA
Mleko u prahu mora biti kvalitetno inače ima osobinu da se “razliva” i tako razređuje fil.
izvor: http://e-recepti.net/cokoladna-plazma-torta-savrsenstvo-od-poslastice/

0 komentari:

Objavi komentar