petak, 12. kolovoza 2016.

BOSANSKA RAZLJEVUŠA OD TIKVICA...LAGANO LJETNO JELO ZA ČIJU PRIPREMU VAM TREBA SAMO 15 MINUTA


Sastojci 
1 manja okrugla tikvica (mogu i duguljaste)
1/2 l kiselog mlijeka ili jogurta (može i sirutka ili svježe mlijeko)


3 prepune supene kašike bijelog brašna
3 prepune supene kašike kukuruznog brašna
1 pakovanje praška za pecivo
2 jaja
2 supene kašike ulja
sol

Priprema
1.
Ogulite i izrežite tikvicu na sitne komadiće (nemojte je rendati jer će postati vodenasta, ukoliko je isjeckate u sjecku, to je ok). Poslite, pokrijte krpom i ostavite postrani.
2.


U drugoj zdjeli umutite jaja, kiselo mlijeko ili jogurt i ulje. Dodajte brašno (bijelo i kukuruzno) i prašak za pecivo. Izmješajte dok se sve dobro ne sjedini a zatim dodajte tikvicu. Ja sam sve radila u istoj zdjeli. Smjesu dobro promješajte, zatim izlijte u veću tepsiju za pečenje koju ste prethodno zagrijali u pećnici a zatim pouljili. Na taj način će vam kora biti hrskavija i neće se ljepiti komadi za tepsiju kod vađenja.
3.
Pecite u pećnici na 200 C oko 30ak minuta. Ukoliko želite da vam porumeni razljevuša, pojačajte temperaturu na 250 C 10ak minuta pred kraj pečenja. Izvadite iz rerne i ukoliko želite, premažute kajmakom dok je razljevuša još vrela. Može se posuti i sitno nasjeckanim svježim peršunom.

0 komentari:

Objavi komentar