subota, 9. srpnja 2016.

Rupičasta pita sa sirom...nikad bolju pitu sa sirom nisam probala od ove


Sastojci
400 gr kora za pitu
450 gr belog sira (kod mene je ili sitni, ili feta)
2 jajeta
po potrebi soli (zavisi koliko je sir slan)

po potrebi ulja (po 1 kašičica na svaku koru i podmazivanje pleha + 1 kašika za premazivanje)
2-3 kašike kisele pavlake

Priprema
1.
Prvo napraviti fil za pitu: sir izgnječiti viljuškom, dodati jaja i promešati kašikom da se sve lepo sjedini. Na slici je sitni sir sa manje masnoće - uglavnom tako pravim nama kod kuće, a gostima pravim sa feta sirom.
2.
Jednu koru za pitu raširiti i na polovinu sipati i po toj polovini razmazati kašičicu ulja. Preklopiti drugi deo kore preko, pa namazati 1 prepunu kašiku fila. Smotati namazanu koru ovlaš u rolnu kao palačinku i smotati u krug ili potkovicu. Ne pritiskati i ne sabijati, ostaviti vazduh da sir i jaja imaju mesta da se na toploti rašire i da pita naraste.
3.
U podmazanu tepsiju slagati smotane pitice dok se ne napuni. Prstima ih rasporediti da između nema praznog prostora, ali ih nikako ne sabijati! Preostali fil (meni ostane 1 kašika) pomešati sa kiselom pavlakom i sa malo ulja, pa tanko premazati sve pitice odozgo.
4.

Rernu zagrejati na 200°C i staviti pitu da se peče oko 40 minuta. Po potrebi je na pola pečenja pokriti alu folijom da ne gori. Mi volimo reš koricu, pa je ja pokrijem tek pred kraj.
5.
Pečenu pitu malo prohladiti, podeliti na komade i poslužiti. Dobra je u bilo koje doba dana za bilo koji obrok, a uz nju poslužiti salatu ili neki kiseli mlečni napitak. Zimi uz pitu jedemo ajvar, leti paradajz salatu i krastavce, za doručak je odlična sa kefirom,  a popodne i uveče sa pivom..
6.
Pita obavezno ide na sva putovanja sa mnom, jer je zgodna da se podeli na komade koje pojedinačno uvijem u alu-foliju. Kada ogladnim, pojedem komad pite umesto dosadnog sendviča. Ponesem i kutijicu sa čeri paradajzićima, pa griz pite, hop paradajzić u usta.. i tako..  :)))

0 komentari:

Objavi komentar