ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

Ovaj specijalitet je jako ukusan, ali je nažalost neko vrijeme malo zapostavljen i zaboravljen.


Sastojci 
500 gr mljevene junetine
400 gr krompira
3 manje glavice luka
2 čena češnjaka
2 kašike brašna
1 jaje


po ukusu so,biber,vegeta
bešamel:
malo putera
2-3 kašike brašna
500 ml mlijeka
200 ml vrhnja za kuhanje
malo soli,bibera
komadić sira,po želji

Priprema
1.
Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina. Sve fino izmiješati da se masa ujednači.
2.
Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice...
3.


...i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obje strane.
4.
Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!Bešamel- na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući svo vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji.
5.
U gotov bešamel dodati i malo sira ( kačkavalj, parmezan,gauda, ementaler...po želji ) Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 C.
6.
Zatim skinuti foliju i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.

0 komentari:

Objavi komentar