nedjelja, 19. lipnja 2016.

Kuglof "dunavski valovi"...Ne volim suhe kolace ali ovaj kuglof je jako socan i ukusan da ne mogu da mu odolim,savrsen uz popodnevnu kaficu ili solju omiljenog caja


Sastojci
750 gr smrznutih visanja
300 gr putera sobne temperature
1 vanilin secer
300 gr secera
6 jaja
300 gr brasna
3 kasicice praska za pecivo
4 kasike kakaa
3 kasike mlijeka


3 kasike kokosa
3 kasike mlijeka
glazura
150 ml slatkog vrhnja
150 gr crne cokolade
1/2 kasike kokosovog ulja
proprzeni kokos

Priprema
1.
visnje staviti da se odmrznu i ostaviti da se dobro ocijede.
Rernu zagrijati na 175°,kalup za kuglogf premazati puterom i posuti brasnom.
2.
U zdjelu staviti omeksan puter,vanilin secer i secer i mikserom mutiti 5-7 minuta da se dobije kremasta smjesa.Dodavati jedno po jedno jaje i poslije svakog fino umutiti mikserom.Dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo i kratko umutiti samo da se sve

sjedini.Smjesu podijeliti na 2 dijela.U jedan dio umijesati kakao i 3 kasike mlijeka,u drugi kokos i mlijeko.Na dno kalupa staviti pola bijele smjese,preko pola crne i onda pola visanja,zatim ponovo bijelu smjesu,pa crnu i na kraju ostatak visanja (malo ih utisnuti prstom u tijesto).Peci 55-60 min (provjeriti cackalicom da li je peceno,po potrebi produziti pecenje).Pecen kuglof izvaditi iz rerne,ostaviti kratko da se prohladi pa ga iizvaditi iz kalupa na zicu za hladjenje i ostaviti da se potpuno ohladii.
3.
U serpicu staviti vrhnje i kokosovo ulje,zagrijati pa maknuti sa ringle i dodati nasjeckanu cokoladu.Ostaviti 5 minuta da stoji pa promijesati da se dobije fina,sjajna smjesa.Ispod zice za hladjenje staviti komad papira za pecenje,kuglof preliti glazurom i posuti kokosom proprzenim na suhoj tavi.

0 komentari:

Objavi komentar