utorak, 21. lipnja 2016.

KROMPIR PIRE ZA POČETNIKE...PRAVILAN OMJER NAMJERNICA GARANCIJA JE USPJEHA


Sastojci:
2 kg krompira (mera za neočišćen – ali koji je lep i nećete puno baciti od njega 🙂 )
1+2 kašikice soli ili po vašem ukusu


100 gr margarina ili putera
oko 2 dcl mleka

Priprema:
1 Očistite krompir i isecite ga na komade približno slične veličine, kako bi se otprilike u isto vreme svi komadi skuvali. Nalijte krompir hladnom vodom, dodajte u nju jednu kašikicu soli i stavite da se kuva. Krompir je kuvan kada komade probodete viljuškom i oni se krenu raspadati. Nemojte ga prekuvati, a nemojte ni da ne bude dovoljno skuvan. Ako ne počne da se raspada i viljuška teško prolazi kroz krompir, ostavite ga da se još malo kuva.
2 Kada je krompir skuvan, ocedite ga preko poklopca, ovo iz razloga da ne prljate previše sudova. Ocediti preko poklopca – uzmete krpu po dužini, stavite je preko poklopca na šerpi, uhvatite ručke, zategnete krpu i malo pritisnete poklopac, pa kroz mali otvor izmedju poklopca i šerpe ocedite krompir (ili bilo šta drugo). Ne prljate cediljku i ne prljate neki drugi alat sa kojim biste vadili krompir. Takodje, ne prljate ni neku drugu šerpu u koju biste stavljali ocedjen krompir.


3 Na dobro ocedjen krompir nasecite margarin ili puter, odmah sipajte 1 dcl mleka i dodajte ostatak soli. Po meni je potrebno 2 kašičice, ali vi krenite sa jednom, lako ćete dodati još. I sad, sve tako zajedno – dobro izmiksajte. Što se tiče miksera, po pravilu ne bi trebalo tako, ali – mi smo baš zadovoljni ukusom. Dakle, dobro umutite sve, dok se masa ne ujednači. Tada malo probajte, ako treba još soli – dodajte. U istom koraku, ako je previše gust, dodajte još mleka, ali nemojte previše razrediti. Na ovu količinu krompira, čini mi se sasvim dovoljno 2 dcl. Dakle, nakon ovog dodavanja, još malo promiksajte i pire je spreman.
E sad, svim iskusnim kuvarima i kuvaricama, domaćinima i domaćicama se izvinjavam zbog dužine objašnjenja, ali je namenjeno onima koji ne znaju. Takodje, ne zamerite ako sam odstupila od nekih osnovnih pravila (a jesam), ali zaista se i na ovaj način dobije sasvim, čak veoma ukusan i pufnast 🙂 pire.

0 komentari:

Objavi komentar