Pravila sam ga po raznim receptima, ali ovaj mi je najbolji do sada. Neke cure su trazile recept i evo ga
Sastojci
700g mlevene junetine
5 jaja
1 zemicka (oko 100g)
1,5-2 dl mleka
1 glavica luka
1 cen belog luka
1 kasika senfa
7-8 sto tanjih listova mesnate slanine (ja koristim spek)
so
biber
vegeta
Priprema
1.
Zemicku iseci na kockice i preliti mlekom, pa je izmrviti (treba da se dobije kasasta smesa).
2.
Mesu dodati smesu od hleba i mleka, 1 jaje, sitno seckani crni i beli luk, senf, so, biber i vegetu, pa sve dobro umesiti.
3.
Preostala jaja skuvati, oljustiti i ostaviti da se ohlade.
4.
U veliku tepsiju poredjati listove slanine jedan do drugog, pa po sredini njih uzduz sipati polovinu smese od mesa, u sirini od 10-ak cm.*
5.
U smesu zatim utisnuti barena jaja, pa ih prekriti ostatkom mesa. Rukama oblikovati roladu, pa preko nje sa jedne strane prebaciti kriske slanine i sve uviti u rolat.
6.
Po zelji, oko rolata u tepsiju poredjati krupno secen krompir i sargarepu. Povrce zaciniti zacinima po zelji; nije potrebno dodavati ulje, jer ce rolada pustiti masnocu u toku pecenja.
7.
Peci u rerni na 200°C oko 40 min.
Posluživanje
Rolat ostaviti da se malo prohladi kako bi se lakse sekao, pa iseci na kriske.
*Cesto izostavim kriske slanine i jednostavno formiram roladu u tepsiji i samo je premazem sa malo ulja pre pecenja. Dobije se lepa rumena korica.
0 komentari:
Objavi komentar