petak, 1. siječnja 2016.

LAGANI KOLAČ OD ORAHA I KOKOSA SA MJERAMA NA ŠOLJICE


Pravila sam ga prosli vikend dva puta jednom kao poklon,jednom za svoje goste i svi koji su probali bili su odusevljeni i trazili drugi komad i recept
Sastojci
Biskvit
3 jajeta
1.5 solja secera (solja 235 ml)
1 vrecica vanila secera
3 kasike kiselog vrhnja
1 solja ulja
1 solja mlijeka
3 solje brasna
2 male kasike praska za pecivo
1/2 male kasike soli

3 kasike kakaoa
1 solja krupno mljevenih oraha
Krema
1.5 solja mlijeka
1 solja secera
2 vrecice vanila secera
175 g maslaca
2 solje kokosa
2 solje krupno mljevenih oraha

Priprema
1.
Dobro izmutiti jaja sobne temperature,secer i vanilu oko 5 minuta.Dodati vrhnje,ulje i mlijeko i mutiti dok se ne sjedini.Zatim dodati brasno ,prasak za pecivo, sol i kakao i lagano mijesati dok se ne sjedini.Na kraju dodati orahe i pomijesati.
2.
Smjesu istresti u podmazanu vatrostalnu tepsiju velicine 40x26 cm i peci na 175 stepeni 45 minuta.
3.

Pred kraj pecenja kolaca napraviti kremu.U serpu staviti secer,vanilu i mlijeko i mijesati na laganoj vatri dok se ne otopi secer,zatim dodati maslac i mijesati dok se ne otopi.Kada se maslac otopi skloniti serpu sa vatre i dodati kokos i orahe,ostavljajuci par kasika oraha i kokosa za posip.
4.
Preliti vrucu kremu preko vruceg kolaca.Kada se kolac malo prohladi posuti orasima i kokosom.

0 komentari:

Objavi komentar