ponedjeljak, 5. rujna 2016.

SATARAŠ U STAKLENKAMA ZA ZIMU


Spakovano u tegle i ceka zimu! Sataras obozavam ali mi nikada nije palo na pamet da bi mogao ovako da se spremi kao zimnica dok nisam dobila ovaj recept...
Sastojci
    70 dag crvenog luka
    1 kg paprike babure
    0,5 kg patliđana

    1,5 kg rajčice
    2 dl ulja
    sol, papar
    nekoliko zrna konzervansa u svaku staklenku (po želji)

Priprema
    1.
    Pripremiti sve sastojke: luk narezati sitno, paprike narezati na manje a rajčice oguliti i narezati na veće kockice. Patliđane također narezati na veće kockice pa ih posoliti da ispuste vodu i gorčinu.      
    2.
    Na vruće ulje staviti sitno luk i pirjati ga 10-15 minuta.  
    3.
    Na luk dodati patliđane i papriku, promiješati i malo propirjati......
    4.

    ...... a zatim i oguljene i narezane rajčice......
    5.
      ....... pa sve zajedno pirjati 10-15 minuta.
    6.
    Posoliti i popapriti, promiješati te još vruće stavljati u vruće staklenke zagrijane u pećnici. Poklopce umočiti u alkohol i staklenke odmah čvrsto zatvoriti.
    7.
    U veću posudu staviti kuhinjsku salvetu i po njoj poslagati staklenke ali tako da se ne dodiruju. Zatim posudu napuniti vodom, visine od 2-3 cm ispod vrha staklenki. Sve zajedno pokriti drugom salvetom i staviti na štednjak. Zagrijavati na laganoj vatri sve dok voda ne počinje šumiti a zatim tako ostaviti 20 - 30 minuta.
     Skinuti  sa štednjaka i ostaviti  pokriveno 24 sata dok se sve potpuno ne ohladi.
Posluživanje
Ovako pripremljen sataraš koristim za spremanje: - đuveča, goveđeg gulaša sa satarašom, tjestenine sa satarašom ali i kao prilog raznom  kuhanom ili pečenom mesu.

0 komentari:

Objavi komentar