Sastojci
1 paket tijesta za savijace
100gr.ili vise mljevenog maka
100 gr.(ILI vise) mljevenih oraha
3 jabuke,cimet i secer
200gr. secera
2 salice(250ml.) kiselog vrhnja
PRELJEV:
1 salica(250ml.) kiselog vrhnja
1 jaje
Priprema
1.
Prvo pripremite sve sto vam treba za recept.
Sameljite orahe,izrendajte jabuke,dodajte cimet i secer(nemojte cijediti jabuke),mak i kiselo vrhnje.
2.
U nauljeni pleh za torte,moze i obicna mala tepsija 20X30cm. poredajte 2 kore za savijacu,premazite za zlicom i pol ili dvije sa kiselim vrhnjem.pospite sa secerom a zatim sa mljevenim orasima.
3.
Zatim redajte ponovo 2 tijesta,premazite sa kiselim vrhnjem,pospite sa secerom pa pospite sa makom...
4.
Pa opet dvije kore tijesta.kiselo vrhnje,secer i rendane jabuke.
5.
Tako redajte slojeve dok ne utrosite svo tijesto.
PRELJEV:Na kraju izmiksajte kiselo vrhnje sa jajetom,prelijte preko torte i stavite da se pece u zagrijanu pecnicu na 200C 45 minuta.
Posluživanje
Amerikanci ja sam kupovala grcko tijesto za baklavu i koristila sam gotov fill od maka iz limenke(345gr) i sve sam utrosila ALI nisam dodavala secer na kiselo vrhnje.
Ostali ako vam zatreba jos namirnica slobodno povecajte kolicicnu.U nas su jako tanke kore tako da sam povecela broj namirnica.Recept je iz moje kuharice od miss.Grozdana Bohorc...
0 komentari:
Objavi komentar