Pages - Menu

Pages

utorak, 19. srpnja 2016.

ORGINALNE KREMŠNITE DA UŽIVATE U SVAKOM ZALOGAJU


SASTOJCI
Lisnato tijesto
1 list lisnatog tijesta
Krema
8 jaja
2×150 g šećera
4 vanilin šećera
3 svijetla preljeva za torte
100 g škrobnog brašna (Gustin, Gusnel, …)
1,5 l mlijeka
Šlag


0,5 l vrhnja za šlag
2 učvršćivača za tučeno slatko vrhnje (Kremfix, Šlagfix, …)
Šećera prema ukusu
Čokoladna glazura
200 g čokolade za kuhanje
100 g maslaca
1,5 žlica ulja

POSTUPAK
Lisnato tijesto
Lim za pečenje (40×25 cm) visine 5-6 cm, namazati maslacem i u njega položiti jedan list lisnatog tijesta i izbosti ga vilicom.
Staviti peći na 220 stupnjeva oko 8-10 minuta, dok poprimi zlatno-smeđu boju.
Krema
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke izmiješati u čvrsti snijeg i dodati 150 g šećera.
U žumanjke dodati vanilin šećere, preljeve za tortu, škrobno brašno, 150 g šećera i 1 dl mlijeka uzet od ukupne količine mlijeka. Električnom miješalicom dobro izraditi.
U dublju posudu staviti 1,5 l mlijeka. Dodati žutu smjesu i kuhati uz stalno miješanje u posudi u kojoj se neće primati. Kuhati do gustoće pudinga.


Kada se smjesa zgusne, prestati kuhati i u smjesu kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka.
Tako dobivenu jednoličnu smjesu ponovo kuhati još 2-3 minute uz stalno miješanje.
Gotovu smjesu izliti na pečeno lisnato tijesto.
Poravnati i pustiti da se ohladi sat vremena.
Šlag
Napraviti šlag od vrhnja za šlag s dodanim učvršćivačima za tučeno slatko vrhnje.
Šlag nanijeti na ohlađenu kremu.
Čokoladna glazura
Na laganoj vatri rastopiti maslac i maknuti ga s vatre.
U vrući maslac dodati čokoladu za kuhanje natrganu na manje komadiće.
Miješati dok se čokolada potpuno ne otopi.
Dodati ulje i još malo promiješati.
Ravnomjerno žlicom nanijeti na površinu šlaga.
Naginjanjem na sve strane ravnomjerno povezati površinu glazure.
Staviti u hladnjak oko 30 minuta da se glazura malo stegne.
Narezati kolač na kocke željene veličine, npr. u limu veličine 40×25 cm napravite 6×3 kocke.
Vratiti u hladnjak da se potpuno ohladi barem 4 sata, a najbolje preko noći pa servirati sljedeći dan.

Nema komentara:

Objavi komentar