nedjelja, 15. svibnja 2016.

RECEPT ZA SAVRŠENU TIRAMISU TORTU


Sastojci:
Za koru sa kafom:
– 6 jaja
– 120 g šećera
– 60 g putera
– 1 kašika instant kafe
– 2 kašike tople vode
– 200 g brašna
– 1 prašak za pecivo
Za koru sa kakaom:
– 6 jaja
– 120 g šećera


– 60 g putera
– 160 g brašna
– 40 g kakaoa
– 1 prašak za pecivo
Za prelivanje kora:
– 2 dl soka od pomorandže
– 0,5 dl ruma
Za fil:
– 4 jajeta
– 150 g šećera
– 5 dl slatke pavlake
– 3 kašike oštrog brašna
– 500 g maskarpone sira
Za dekoraciju:
– 400 g piškota
– 150 g čokolade u prahu
Priprema:
Kora sa kafom:
1. Cela jaja penasto umutiti sa šećerom. Puter otopiti pa uz neprestano mućenje postepeno dolivati u smesu od jaja.
2. Instant kafu razmutiti sa toplom vodom i dodati u smesu od jaja.
3. Potom dodati mešavinu brašna i praška za pecivo te polako promešati varjačom.
4. Kalup obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 ºC oko 25 min. Pečenu koru preseći napola.
Kora sa kakaom:


Koru sa kakaom pripremiti na isti način kao i prethodnu samo umesto instant kafe dodati kakao. Pečenu koru takođe preseći napola.
Fil:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanca sa šećerom pa dodati maskarpone sir i oštro brašno te izmiksati.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
4. U smesu od žumanaca naizmenično dodavati šam od belanaca i šlag od slatke pavlake i neprestano mešati dok se ne dobije ujednačena smesa.
Finalni postupak:
1. Sjediniti sok od pomorandže i rum pa dobijenom mešavinom poprskati kore.
2. Tortu filovati na sledeći način: kora sa kafom, 1/4 fila, kora sa kakaom, 1/4 fila. Postupak ponavljati dok se ne potroši materijal.
3. Filovanu tortu premazati preostalim filom, posuti čokoladom u prahu te bočne ivice obložiti piškotama.

0 komentari:

Objavi komentar