ponedjeljak, 25. travnja 2016.

"GUŽVARA" - Recept sam dobila od moje mlađe sestre, ona pravi gužvaru po ovom receptu već nekoliko godina. Recept je genijalan, a gužvara još danima sočna, što mi se posebno sviđa. Još dok mijesite tijesto osjetit ćete fini miris limuna i ruma….


Sastojci za tijesto:
600 g brašna
60 g šećera
1/2 paketića svježeg kvasca
2 dl mlijeka
1 dl ulja
3 žlice kiselog vrhnja
2 žlice ruma


1 jaje
2 žumanjka
1 limun – samo korica
1 paketić vanilin-šećera
prstohvat soli
Nadjev:
200 g oraha
200 g maka
2 bjeljanjka
2 vanilin šećera
po želji šećera

Priprema:
1.
Kvasac dignuti u mlijeku i s malo šećera. Zamijesiti sve sastojke i ostaviti tijesto na toplome da se diže. Dignuto tijesto razvaljati, filovati nadjevom po želji, zarolati i staviti u posudu za pečenje (iliti tepsiju). Ostaviti u tepsiji da “krenu”. Tada staviti u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva, neka se peče oko 50 minuta.
2.


Ostaviti gužvaru da se hladi u posudi u kojoj se pekla.
3.
Ovo je smjesa za dvije štruce. Ako pravim sa orasima, lješnjacima ili makom, onda izmješam mak ili orase sa malo šećera i jednim vanilin-šećerom i popurim vrelim mlijekom. Kada se to ohladi dobro je dodati snijeg od dva bjeljanjka. Predivna je kada se filuje sa svježim sirom, tada u sir dodam samo šećera.
Kombinacija s cimetom i grožđicama je također fantastična, ali tada tijesto treba premazati otopljenim maslacem…. itd. itd… mogućnosti je puno…
4.
I da! Sjetila sam se! Negdje u pola pečenja gužvaru prekrijem aluminijskom folijom da odozgor ne bude prepečena…

0 komentari:

Objavi komentar