Sastojci:
Za koru potrebno je:
-6 komada jaja
-300 gr secera
-2 pakovanja vanilin secera
– 1 pakovanje praska za pecivo
– 400 gr bjelog brasna Tip 400
Za preliv potrebno je:
-0.5 l slatke pavlake
– 2 l mlijeka
-po potrebi kupljeni karamel preliv u tubi
– 300 gr mlijeka u prahu
Priprema:
IZRADA KORE:
1.Na cetvorougaoni pleh poloziti papir za pecenje.
2.Odvojiti zumanca od bjelanca.
3.Elektricnim mikserom umutiti bjelanca. Postepeno dodati secer i vanilin secer.
4.Uz stalno miksanje dodati jedno po jedno zumance. Nastaviti sa miksanjem dok se ne dobije gusta pjena.
5.Pomjesati prasak za pecivo i brasno. Postepeno dodati pjeni od jaja i rucno dobro pomjesati. Smjesa je dosta gusta.
6.Smjesu izruciti na pleh. Poravnjati.
7.Staviti da se pece u unapred zagrejanu rernu na temperaturi od 220 *C. Povremeno cackalicom provjeriti da li je kora pecena.
8. Tri leće – preukrenuti pecenu koru.
9.Kada je kora gotovo pecena, koru preokrenuti na cistu kuhinjsku krpu.Od kore odstraniti papir za pecenje. Opet preokrenuti koru i ostaviti da se dobro ohladi.
11116965_784850834901431_2113463225_n
IZRADA PRELIVA I PRELIVANJE KOLACA:
1.U plehu gdje se kora pekla izruciti slatko vrhnje.
2.U to postaviti (uroniti) koru. Ostaviti tako za kratko.
3.U medjuvremenu mleko u prahu i 0.5 l mlijeka pomjesati tako da se u dobivenu smjesu izbjegnu grudvice.
4.Dobivenu smjesu pomjesati u 1.5 l mlako mlijeka. Time prelti dobro rashladjenu koru. Kora ce upiti svu tecnost!
5.Kolac dobro rashladiti u hladnjaku. Iseci u kockice i prilikom sluzenja svaku kocku preliti kupljenim karamel prelivom u tubi,ili dok je jos u kalupu.
6.Posluziti dobro rashladjen kolac.
0 komentari:
Objavi komentar