petak, 11. ožujka 2016.

NAPRAVITE OVU LEPINU DECI ZA DORUČAK I OBRADUJTE SVOJE MALIŠANE


Sastojci:
500ml vode
40g svežeg kvasca
1 kašika šećera


750g mekog brašna
2 kašikice soli
mast za premazivanje + so za posipanje

Priprema:
Ugrejati vodu da bude mlaka, sipati je u posudu za mešenje testa, dodati izmrvljeni kvasac i šećer, pa sačekati da kvasac nadođe. Dodati, dalje, malo brašna pomešanog sa solju, pa postepeno dodajući ostatak brašna umesiti glatko i kompaktno testo. Ostaviti testo da kisne dok mu se volumen barem ne udvostruči.
Uskislo testo istresti na nabrašnavljenu radnu površinu, lagano ga posuti brašnom, pa ga u nekoliko poteza oblikovati u okruglu jufku.
Veliku okruglu tepsiju br.38 ili najveći četvrtasti pleh od rerne podmazati mašću. Testo pomoću oklagije razvaljati na veličinu i oblik tepsije ili pleha, namotati ga na oklagiju, pa ga na taj način prebaciti u tepsiju.


Uključiti rernu da se ugreje na 220°C. Dok se rerna greje, lepinja kisne.
Neposredno pre pečenja, lepinju oštrim nožem ili točkićem iseckati u vidu kvadratića. Iseckajte je skoro do dna tepsije, ali ne skroz.
Iseckanu lepinju po površini „naćapati“ mašću :) Mast ne treba da bude skroz čvrsta, ali ni raskravljena, već nešto između. To ćete postići tako što ćete čvrstu mast razmutiti varjačom. Zamašćenu lepinju pospite solju po celoj površini.
Pecite u zagrejanoj rerni cca 30 minuta, da lepo porumeni.
Pečenu lepinju ostavite da se prohladi, pa je mlaku kidajte ili secite po žljebovima, komade „natrljajte“ belim lukom i služite uz hladno kiselo mleko, salatu…po želji.

0 komentari:

Objavi komentar