srijeda, 16. ožujka 2016.

JUNEĆI GULAŠ RECEPT KOJI ME ODUŠEVIO OD SADA GA PRAVIM SAMO PO OVOM RECEPTU


Sastojci
    1 kg juneceg mesa ( od buta ili plecke)
    500g luka
    3 cehna bijelog luka
    1 veca ili 2 manje mrkve
    2 kasike koncentrata od paradajza

 
2-3 kasike bijelog vinskog sirceta
    50g aleve paprike
    500ml juneceg temeljca (najbolje domaceg od iskuhanih kostiju)
    2 lista lovora
    so, biber, malo svjezeg persuna

Priprema
    1.
    Meso izrezati na krupnije kocke.Obje vrste luka ocistiti i usitniti na male kockice.
    2.
    Pripremiti vecu posudu za pecenje, koja je pogodna i za dinstanje u pecnici.
    3.
    Prvo na ringli, u gore pomenutoj posudi, otopiti 3-4 kasike maslaca i dodati luk. Sve na tihoj vatri dinstati oko pola sata, uz povremeno mijesanje da se luk lijepo izdinsta i postane zlatno-smede boje.Pred kraj dinstanja pridodati i na kolutice izrezanu mrkvu.
    4.
    U medjuvremenu pripremiti sve ostale sastojke: papriku, temeljac, sirce i koncentrat od paradajza. Papriku, sirce i koncentrat staviti zajedno u jednu posudu i polako nalijevajuci temeljcem mijesati da se sve sjedini u glatku smjesu.
    5.
    Pripremljenu masu preliti preko izdinstanog luka.Sve dobro promijesati.
    6.

 
Komade mesa poslagati u pripremljenu smjesu , svaki komad okrenuti nekoliko puta,da sa svih strana bude uvaljan u smjesu.Zaciniti solju i biberom, te dodati lovorov list.
    7.
    Pokriti posudu i staviti u pecnicu zagrijanu na 160*C. Tako pokriveno dinstati 3-3,5 sata na istoj temperaturi. Povremeno preokrenuti komade mesa da se ne isuse i ravnomijerno izdinstaju.
    8.
    Po zelji, kad je gulas gotov, meso izvaditi, a saft sa stapnim mikserom pirirati (ko ne zeli da se primijete komadici luka). Po ukusu, dodati jos 100ml crnog vina i vratiti meso nazad.
Posluživanje
Posluziti sa svjezim kruhom ili po zelji sa tjesteninom.
Ja sam ovaj put uzela jedan baguette i izrezala na snite, prelila sa malo maslinovog ulja i zapekla u pecnici 10-ak minuta i jos vruce posluzila uz gulas.

0 komentari:

Objavi komentar