petak, 19. veljače 2016.

FANTASTIČNI KOLAČ SA JABUKAMA POTPUNO DRUGAČI OD SVIH KOLAČA SA JABUKAMA

 
POTREBNO:
    2 žumanjka
    3 jaja
    10 dkg brašna
    10 dkg šećera
    15 dkg mljevenih oraha ili lješnjaka
    1 dl ulja
    1/2 dl mlijeka

1/2 vrećice praška za pecivo
    1 vanilin šećer
    Za preljev biskvita: 1 dl mlijeka
Za žutu kremu:
    4 žumanjka
    8 dkg brašna (glatkog)
    8 dkg šećera
    2 vanilin šećera
    2,5 dl mlijeka
Za šaum:
    6 bjelanjaka
    25 dag šećera
    30 ml vode
I još: 1 kg očišćenih jabuka + sok 1 limuna

PRIPREMA:

    Za početak oguliti jabuke i izrezati ih na tanke listiće. Pirjati ih na laganoj vatri dok ne ispari sva tekućina. Ako su jabuke kisele dodajte im 3-4 žlice šećera. Ohladite.
    Za biskvit miksati žumanjca sa šećerom i vanilin šećerom, pa postepeno dodavati sve ostale sastojke. Na kraju umiješati čvrsto tučen snijeg od 3 bjelanjka. Izliti smjesu u nauljen i pobrašnjen lim (22×38 cm), poravnati i peći u pećnici na 180ºC 30 minuta. Vrući biskvit preliti sa 1 dl mlijeka pa ohladiti.

Za žutu kremu miksati žumanjca sa šećerom i vanilin šećerom, dodati polovicu mlijeka i brašno  pa ukuhati u preostalo mlijeko uz neprestano miješanje. Oprez je potreban ako ne kuhate na pari kako se ne bi napraviti grudice. Kuhati dok se ne zgusne, cca 5 minuta. U vruću kremu umiješati 4 žlice snijega od bjelanjaka. Snijeg ste naravno ulupali od 6 bjelanjaka dok se biskvit pekao!
    Sada redom slagati preko bikvita žutu kremu, preko nje pirjane jabuke a preko jabuka šaum od bjelanjaka u koji ste prethodno umutili špinovani šećer. Za napraviti taj šaum je potrebno najprije zakuhati šećer i vodu pa kad se sav šećer otopi (cca 6 minuta) jako polako i malo po malo ga usipavati u čvrsti snijeg od bjalanjaka i stalno miksati dok ne postane glatko i čvrsto. Jako je bitno ovo raditi pomalo jer ako ulijete sav vrući tekući šećer u snijeg, šaum će pasti i napola se skuhati što ne želite 😉
    Sada sve skupa staviti natrag u pećnicu na 180ºC na 15-20 minuta kako bi šaum dobio blago žutćkastu boju.

0 komentari:

Objavi komentar