POTREBNO:
2 žumanjka
3 jaja
10 dkg brašna
10 dkg šećera
15 dkg mljevenih oraha ili lješnjaka
1 dl ulja
1/2 dl mlijeka
1/2 vrećice praška za pecivo
1 vanilin šećer
Za preljev biskvita: 1 dl mlijeka
Za žutu kremu:
4 žumanjka
8 dkg brašna (glatkog)
8 dkg šećera
2 vanilin šećera
2,5 dl mlijeka
Za šaum:
6 bjelanjaka
25 dag šećera
30 ml vode
I još: 1 kg očišćenih jabuka + sok 1 limuna
PRIPREMA:
Za početak oguliti jabuke i izrezati ih na tanke listiće. Pirjati ih na laganoj vatri dok ne ispari sva tekućina. Ako su jabuke kisele dodajte im 3-4 žlice šećera. Ohladite.
Za biskvit miksati žumanjca sa šećerom i vanilin šećerom, pa postepeno dodavati sve ostale sastojke. Na kraju umiješati čvrsto tučen snijeg od 3 bjelanjka. Izliti smjesu u nauljen i pobrašnjen lim (22×38 cm), poravnati i peći u pećnici na 180ºC 30 minuta. Vrući biskvit preliti sa 1 dl mlijeka pa ohladiti.
Za žutu kremu miksati žumanjca sa šećerom i vanilin šećerom, dodati polovicu mlijeka i brašno pa ukuhati u preostalo mlijeko uz neprestano miješanje. Oprez je potreban ako ne kuhate na pari kako se ne bi napraviti grudice. Kuhati dok se ne zgusne, cca 5 minuta. U vruću kremu umiješati 4 žlice snijega od bjelanjaka. Snijeg ste naravno ulupali od 6 bjelanjaka dok se biskvit pekao!
Sada redom slagati preko bikvita žutu kremu, preko nje pirjane jabuke a preko jabuka šaum od bjelanjaka u koji ste prethodno umutili špinovani šećer. Za napraviti taj šaum je potrebno najprije zakuhati šećer i vodu pa kad se sav šećer otopi (cca 6 minuta) jako polako i malo po malo ga usipavati u čvrsti snijeg od bjalanjaka i stalno miksati dok ne postane glatko i čvrsto. Jako je bitno ovo raditi pomalo jer ako ulijete sav vrući tekući šećer u snijeg, šaum će pasti i napola se skuhati što ne želite 😉
Sada sve skupa staviti natrag u pećnicu na 180ºC na 15-20 minuta kako bi šaum dobio blago žutćkastu boju.
petak, 19. veljače 2016.
FANTASTIČNI KOLAČ SA JABUKAMA POTPUNO DRUGAČI OD SVIH KOLAČA SA JABUKAMA
14:44
No comments
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar