petak, 15. siječnja 2016.

Zabilježite ovaj super recept za KROFNE, jedino će vam on uvijek trebati!


Sastojci
250 ml mlake mlacenice
60 gr secera
1 kesica kvasca
60 ml tople vode
700 gr brasna


100 gr istopljenog putera
3 jaja (velicina M)
prstohvat soli
djem,nutella..za punjenje
ulje za przenje
secer

Priprema
U zdjeli izmijesati mlacenicu,vodu,secer i kvasac i ostaviti 10 minuta.Dodati jaja,istopljen puter i izmijesati.Dodati brasno i so i mikserom sa nastavcima za tijesto mijesiti 7-10 minuta da se dobije elasticno,glatko i mekano tijesto.Pokriti krpom i ostaviti na toplo da se udupla.


Naraslo tijesto istresti na brasnom posutu podlogu,razvaljati ga na 3mm debljine i casom promjera 8-10 cm vaditi krugove.Uzeti jedan krug,na sredinu staviti 1 kasicicu djema ili nutelle,ivice premazati mlijekom,poklopiti drugim krugom,pritisnuti ivice da se zalijepe i redati ih na papir posut sa malo brasna.Isto uraditi sa svim ostalim tijestom.Pokriti cistom krpom i ostaviti 45 min da narastu.
U serpi zagrijati ulje na 175°.Spustati krofne u ulje tako da vam onaj dio krofne koji je bio donji na papiru sada bude gore i prziti ih da dobiju zlatno zutu boju.gotove krofne kratko izvaditi na kuhinjski papir pa ih valjati u secer.

0 komentari:

Objavi komentar