Sastojci
Potrebno
1 velika glavica ličkog kiselog zelja cca 1 1/2 kg
1 kg mljevene svinjetine
1 glavica luka iliti kapule sitno izrezane
2-3 čena češnjaka
2 velike žlice masti svinjske ili 5 vel. žl. ulja
1 vel. žl. crvene mlj. paprike
1 jaje
5-6 vl. žl. riže (prokuhati cca 5-10 min) ili ječam
sol i papar po ukusu
masti i crvene paprike po potrebi i može malo suhe slanine, i rebrica sitno na manje kockice…
malo suhih rebrica,kremenadla suhog, špeka
Priprema
1.
U većoj tavi na zagrijanoj masti ili ulju popržite luk, dodaj češnjak i svinjetinu, mješaj i kad meso izgubi crvenkastu boju, dodaj papriku sol, polukuhanu rižu (ili kuhani ječam u zamjenu) i jaje. Ječam se uvijek stavljao u Gackoj dolini u sarmu, punjenu papriku.
2.
Kiselo zelje vidi kako ga kiselim doma na lođi... Glavicu zelja malo poprati ako je prekiselo....i odvojiti listove. Na listove (njima odreži zadebljani dio), stavi 2-3 vel. žlice nadjeva te uvij sarmu. I tako dok ne potrošiš listove…Ostatke listova izreži na tanke rezance.Na dno vatrostalne zdjele (ako nemaš veliku stavi u veliki protvan).,stavi izrezano zelje, u jednom redu složi sarme Prelij s nekoliko žlica otopljene masti ili ulja, pospi mlo crvenom paprikom. Dodaj u zdjelu blago osoljenu vodu i ubaci manje kockice špeka ako imate od rebrica ili nečeg suhog što imate manje komadiće.Ako je suhomesnato domaće proizvodnje sarma je još ukusnija.
3.
Stavi u zagrijanu pećnicu te peci cca 1 h na laganoj vatri (160-170C) . Izvadi protvan sa sarmom i oprezno pomoću dvije žlice okreni na suprotnu stranu tj. ono što je bilo gori sad je doli…....
Vrati sarmu u pećnicu i na istoj temp. peci još cca 1h. Sarma treba biti na površini blago rumena ako više zahvati stavi foliju
Ako vidiš da je sarma sl. suha dolij vode tople i možeš dodati po želji malo paradjza iz tube…tetrapaka domačeg tj. to je po želji…
Peče se ukupno cca 2h..
subota, 30. siječnja 2016.
SARMU VOLIM NA SVE NAČINE ALI OVA ZAPEČENA SARMA SA OVIM NAMJERNICAMA JE ČUDO
16:36
No comments
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar