utorak, 12. siječnja 2016.

ŠARENI BUREK! DEFINITIVNO NAŠA NAJDRAŽA PITA! - Uz pavlaku i čašu jogurta, nećete ustati dok ne savladate čitavu pitu.

Screenshot_25
SASTOJCI
ZA TIJESTO:
500 g brašna
300 ml vode
2 čajne kašike soli

ZA PUNJENJE:
300 g krompira


300 g mljevenog mesa
1 mala glavica crvenog luka
malo ulja
biber
so
ZA ZALJEV:
250 ml vode
1 supena kašika ulja
1 čajna kašika soli

PRIPREMA
1. U posudu nasuti brašno, dodati so i promiješati. Sipajući mlaku vodu, zamijesiti fino tijesto.
2. Tijesto ostaviti da stoji 5 minuta, pa ga opet malo premijesiti. ( Ovo nekad radim i dva puta, jer tijesto bude puno, puno ljepše. )
3. Tijesto podijeliti na tri loptice, pa ih sasvim malo razvući oklagijom. Odozgo ih blago nauljiti, pokriti krpom, te ostaviti na toplom mjestu oko 30 minuta.
4. U međuvremenu, spremiti smjesu za punjenje jufki. Krompir oguliti i narezati na kockice. Luk isjeckati što sitnije. Krompiru i luku dodati meso, posoliti, pobiberiti, dodati malo ulja i dobro promiješati. ( Ja uvijek probam ovu smjesu da vidim je li dovoljno slana. )
5. Obje ruke podvući pod kolut tijesta i nježno razvući u zraku, premiještajući ga do stola.


6. Spustiti kolut na pamučni stoljnjak i polako razvlačiti.
7. Po razvučenom tijestu rasporediti smjesu, te pomoću stoljnjaka zarolati jufku.
8. Postupak ponoviti sa sve tri jufke, redajući ih ukrug u nauljenu tepsiju.
9. Smotanu pitu malo poprskati uljem i staviti da se peče na 250 stepeni.
10. Čim blago porumeni, temperaturu smanjiti na 180 stepeni i peći dok se fino ne zarumeni; otprilike 30 minuta. ( Pitu najčešće pečem oko 20 minuta na 250 stepeni, jer tada bude reš i hrskava – pa ako volite, probajte. )
11. Pet minuta prije kraja, prokuhati nauljenu i posoljenu vodu. Čim prokuha, preliti pitu i vratiti je u rernu još dvije, tri minute, da fino upije zaljev.

0 komentari:

Objavi komentar