petak, 15. siječnja 2016.

POGAČICE "koliko - toliko"

Pogačice
Pogačice koje je spremala još moja baba. Pa mama. Pa onda strina, tetka, ujna, komšinica i ko sve još, jer su bile u modi! I ja sam kasnije, a onda sam ih zaboravila.
Sastojci
157 gr putera
157 gr sira (kod mene je feta)
157 gr brašna + za obradu (rastanjivanje)
po potrebi soli


1/2 kašičice kima
umućeno jaje za premazivanje

Priprema
1.
U sud za mešenje prosejati brašno, ubaciti hladan puter isečen na kockice, so i sir isečen na komadiće. Ja dodam i kim, bogato... Zamesiti brzo rukom testo, pokriti i staviti na hladno (u frižider) da se tridesetak minuta stegne.
2.
Rastanjiti testo oklagijom na radnoj površini posutoj brašnom na debljinu od 0,5 cm. Sve vreme testo posipati brašnom da se ne lepi za podlogu i oklagiju. Modlicom vaditi pogačice ili radlom (može i točkom za picu) seći testo na kocke ili pravougaone štangle.
3.
Ređati u pleh i po želji premazati umućenim jajetom (ja nisam) i posuti susamom (ja nisam). Peći dvadesetak minuta u rerni zagrejanoj na 220°C dok pogačice ne narastu i porumene.
4.


Merka je koliko - toliko, a ja sam se gore zezala sa gramažom. Obično se uzme po 250 gr putera, sira i brašna, a vi po volji! Može više (dupla mera od 500 gr), a može i manje, samo da je sve u srazmeri 1:1:1
5.
Uz pečene pogačice odlično ide pivo (najVolEm crno), a može i kefir ili jogurt. I zarazne su ko semenke ili kikiriki, teško koja stigne da se ohladi, a kamoli da prenoći. Barem kod nas...
Posluživanje
Kao i obično, gledala sam da i kod pripreme ovih pogačica ima što manje posla, pa ih nisam pravila okrugle, nego sam ih sekla radlom na kockice/pravougaonike. Zgodno je što nema otpadaka, testo se ponovo ne razvija i sve se iz prve iseče, a podjednako su slasne i ovako četvrtaste :)))

0 komentari:

Objavi komentar