srijeda, 20. siječnja 2016.

PILEĆI PAPRIKAŠ SA GRIZ NOKLICAMA Na ovaj nacin je kuhala paprikas moja pokojna baka,moja mama ga tako radi,a evo i ja nastavljam tradiciju.


Na ovaj nacin je kuhala paprikas moja pokojna baka,moja mama ga tako radi,a evo i ja nastavljam tradiciju.
Sastojci  
Povrce
1 crveni luk
1-2 mrkve
1/2 kom celerovog korjena(moze,a ne mora)
1 crvena paprika
4 krompira
1 kasika paradajz pire (iz tube ili staklenke)
voda za podliti paprikas
2-3 lovorova lista
Meso
4 kom batka sa zabatkom
1 kom bijelo meso


po zelji vegeta
1 kasikica aleva paprika
po zelji biber
malo ulja
Nokle
2 jaja
5 dobro napunjenih kasika brasna
2 kasike griza
1 dl mineralna voda,a moze i obicna voda

Priprema
1.
Isjeckate na kockice luk i prodinstate ga kratko na malo ulja. # Dodate ociscenu i na kolutove isjecenu mrkvu, celer, papriku isjecenu na kockice, lovorov list. # Dok se to dinsta, operete meso, odvojite batke od zabataka, bijelo meso isjecete na cetvoro i sve to dodate na dinstano povrce. # Dinstajte oko 10 min ili dok meso malo ne pobijeli.U medjuvremenu ocistite krompir i isjeckajte ga na kocke.Dodajte ga mesu, odmah dodajte i alevu papriku i vegetu po zelji, pa dinstajte uz povremeno mjesanje oko 5 min.Sad dodajte vrucu vodu, toliko da vam dobro prekrije sve u serpi. # Poklopite i kuvajte dalje na laganoj vatri, opet nekih 10 min! # U medjuvremenu pripremite nokle, tako sto cete viljuskom izmutit jaja, dodati brasno, griz i pomalo dodavati vodu.Ostavite da odstoji dok se paprikas kuha.


Na kraju dodajte kasiku paradajz pire i nokle vadite viljuskom ili kasikom kako vam je zgodnije.Paprikas je gotov onda kada se krumpir fino da izgnjecit viljuskom i kad se meso lagano da odvojiti od kostiju i kada knedle fino nabubre i isplivaju na povrsinu!Na kraju mozete posuti sitno isjeckanim persunom, biber dodajte po zelji!
Posluživanje
Kao prilog odlicno ide bilo koja salata.Dobar tek i prijatno vam bilo!
Izvor: coolinarika.com   (zocacro)

0 komentari:

Objavi komentar