petak, 1. siječnja 2016.

MAK KOLAČ - Najbolji kolac sa makom...definitivno...a probala sam ih na desetine!

Sastojci
350 g brasna
3 velike kasike kristal secera
30 g kvasca
150 ml mlakog mleka
100 g omeksalg putera
2 zumanca

kora i sok od pola limuna
kasicica soli
Mak fil
250 gr mlevenog maka
70 g kristal secera
150 ml mleka
2 velike kasike meda
30 – 40 g suvog grozdja
kora pola limuna

Priprema
1.
Staviti kvasac i kasiku secera u malo smlacenog mleka i ostaviti na mlakom mestu da kvasac nadodje. Prosejati brasno pa u njega dodati ostatak secera , pola kasicice soli , koru limuna . Zatim sipati nadosli kvasac , sok limuna i zumanca . Zamesiti testo pa tokom mesanja dodavati u par navrata omeksali puter . Zameseno testo treba da je malo mekse , pa ako je potrebno dodati jos samo malo mleka . Ostaviti testo u dubljoj cini da naraste, odnosno da se udupla .
2.
Dok testo kisne spremiti fil od maka . U dublju serpu staviti mleko , dodati secer , med , suvo grozdje , koru limuna i sve zagrevati dok ne pocne skoro da vri . Dodati mak , dobro promesati , pa serpu skloniti sa vatre i ohladiti .Moze ovaj fil od maka da se skuva i ranije da bi se dobro ohladio .
3.

Kada je testo naraslo prebaciti ga na samo malo pobrasnjenu radnu povrsinu i podeliti ga na dva jednaka dela . Prvi deo razviti u obliku pravougaonoka na oko pet mm debljine . Uza strana razvijenog testa treba da je nesto malo veca od duzine tepsije ( modle ) u kojoj ce se kolac peci ( ja sam pekla u modli dimenzija 30x13x7cm ). Mak podeliti na pola pa premazati razvuceno testo i uzom stranom uviti u strudlu . Uvijenu strudlu ostaviti na stranu , a tako isto uraditi i sa drugom polovinom testa .
4.
Obe uvijene strudle uviti jednu oko druge , i dobijenu rolnu staviti u tepsiju pa testo staviti da raste oko 15 – 20 min a zatim ga premazati zumancetom koje je izmesano sa kasicicom vode . Peci na 180 C oko 30 – 35 min .
5.
Moram da napomenem da je ovaj kolac pravljen sa samo 200 gr maka posto nisam imala dovoljno i da se moja cerka bunila da ga nema dovoljno .
www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar