Preukusna krema koja prodire u biskvit recept je za pravu eksploziju okusa. Donosimo vam recept za jedan takav kolač koji je, zaista, jednostavno napraviti. Prijatno!
Biskvit:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
4 kašike kakaoa
4 kašike čokolade u prahu
jedan prašak za pecivo
jedan vanilin šećer
1,5 dl ulja
1,5 dl mlijeka.
Žuta krema:
dva pudinga od vanile
9 dl mlijeka
6 kašika šećera
15 dkg putera.
Smeđa krema:
dva pudinga od čokolade
8 dl mlijeka
6 kašika šećera
10 dkg putera.
Priprema
Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti, dodati tada ulje. Nakon par minuta miksanja postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i odmah zatim kakao i čokoladu u prahu. Na kraju umiješati kuhačom posebno tučeni snijeg od bjelanjaka.
Masu izliti u podmašćen i pobrašnjen pleh za pečenje srednje veličine, poravnati i peći u pećnici na 180°C 20-25 minuta.
Pečen i još vruć biskvit izbušiti ravnomjerno drškom kuhače.
Pripremiti prvo žutu kremu tako što se u vrući kuhani puding umuti pjenjačom sitno isjeckan puter. Miješati kremu dok ne postane ravnomjerno gusta. Kremu odmah, još dok je topla, preliti preko biskvita. Poravnavati kašikom preko površine biskvita kako bi se sve rupice napunile kremom.
Ostaviti kolač po strani pa pripremiti smeđu kremu tako što se u kuhani puding od čokolade doda puter i ravnomjerno izmiješa. Preliti opet toplo preko žute kreme. Po želji posipati čokoladnim mrvicama. Ohladiti i poslužiti rezano na kocke.
0 komentari:
Objavi komentar