subota, 12. prosinca 2015.

RAFIOLI – Drevni dalmatinski kolačići toliko su divni i tako puna okusa da ih odavno ne pripremaju kao nekad, samo o blagdanima i svečanostima, nego koriste svaku priliku da se njima oslade.

Screenshot_69
Sastojci
Za tijesto:
700 g Pšeničnog oštrog brašna
malo Praška za pecivo
200 g maslaca
3 jaja
2 žumanca
60 g šećera
sol
mlijeko po potrebi
Za nadjev:
4 jaja
200 g šećera
400 g badema

limunova korica
3 žlice likera maraskina
1 žlica rakije
Muškatni oraščić mljeveni
Cimet mljeveni Podravka
rakija (lozovača)
kristalni šećer

Priprema
1. U brašno umiješajte prašak za pecivo, listiće maslaca, dodajte jaja, žumanca, šećer, sol i umijesite čvrsto tijesto. Po potrebi dodajte malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo te ostavite neka pokriveno počiva oko sat vremena.
2. Tijesto premijesite i razvaljajte tanko kao za rezance. Zatim stavljajte na tijesto nadjev žličicom u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom ćete oblikovati polumjesece (rafiole).
3. Tijesto preklopite preko cijelog reda tako da je nadjev pokriven.

4. Čašom pritisnite tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s nadjevom, pa ukrasnim kotačičem oblikujte rafiol po rafiol.
5. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i nadjev.
6. Rafiole slažite na namazani pleh i pecite na temperaturi od 180°C oko 20 minuta.
7. Priprema nadjeva: jaja izmiješajte pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe, limunovu koricu, maraskino, rakiju, malo muškatnog oraščića i cimet.
Posluživanje
Pečene rafiole odmah premažite odozgo s malo rakije i uvaljajte u kristalni šećer. Rafioli su najbolji nakon nekoliko dana.
Savjet
Za aromatičniji nadjev možete po želji dodati narančinu koricu i grožđice.

0 komentari:

Objavi komentar