Ovo je pobjednički recept sa jednog kulinarskog natjecanja
Sastojci
Za pileći file u umaku:
440 g pilećeg filea
1 žličica Vegete Natur
papar
40 g pršuta
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
100 g cherry rajčica
Za umak od gorgonzole:
100 poriluka
100 g gorgonzole
200 ml vrhnja za kuhanje
½ žličice češnjaka u granulama
malo soli
bijeli papar
½ žličice majčine dušice
Za premazivanje posude:
1 češanj češnjaka
malo maslaca
Za brze njoke:
500 g krumpira
120 g brašna
Priprema
Za pileći file u umaku:
1.
Pileći file pospite Vegetom Natur i popaprite pa svaki komad omotajte tanko narezanim pršutom. Na teflon tavi zagrijte maslinovo ulje pa popecite meso sa svake strane po 2 minute. Izvadite meso na tanjur i pokrijte dok pripremate umak.
2.
Za umak na istom ulju na laganoj vatri popecite tanko narezan poriluk dok ne omekša i promijeni boju. Dodajte gorgonzolu natrganu na komadiće i polako ulijevajte vrhnje za kuhanje miješajući dok se sir ne otopi, a umak blago zgusne. Dodajte češnjak u granulama. Umak po potrebi posolite, popaprite i začinite majčinom dušicom (ili timijanom).
3.
Keramičku posudu za pečenje (ili vatrostalnu zdjelu) natrljajte polovicom češnja češnjaka i premažite s malo maslaca. Zatim dolijte umak od gorgonzole, dodajte popečeni pileći file omotan pršutom i prepolovljene rajčice. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C 25-30 minuta.
Brzi recept za njoke bez jaja:
1.
Ogulite i skuhajte krumpir u posoljenoj vodi, procijedite ga i propasirajte ili izgnječite ručnom gnječilicom za krumpir.
2.
Pustite da se krumpir na radnoj površini ohladi. Zatim ga posipajte brašnom i zamijesite tijesto stiskajući rukama u jednoličnu smjesu (kuglu).
3.
Podijelite tijesto na nekoliko komada, od svakog izvaljajte duge "kobasice" i narežite na manje komadiće oko 2-3 cm. Svaki komadić utisnite vilicom i pustite da stoji na pobrašnjenoj radnoj plohi oko 15 minuta.
4.
U posoljenu kipuću vodu stavite kuhati njoke oko 5 minuta ili dok ne isplivaju na površinu. Odmah ih izvadite šupljikavom žlicom da se ocijede.
Posluživanje
Pileći file s umakom poslužite uz brze njoke, kupovne njoke ili uz tjesteninu te uz zelenu salatu.
Savjet
Umjesto poriluka možete upotrijebiti luk.
0 komentari:
Objavi komentar