subota, 5. prosinca 2015.

KOLAČ KOJI JE SVOJIM UKUSOM ZASLUŽIO OSKARA RAJ ZA NEPCE


SASTOJCI ZA KOLAČ
Žuti biskvit
 8  žumanjaca
 250g  maslaca
 240g  šećera
 6  žlica vode
   par zrna soli
 1/2  praška za pecivo
 280g  glatkog brašna
beze biskvit
 8  bjelanjaka
 320g  šećera
 1/2  žlice gustina
   malo soli
   žlica limuna
krema od maline
 500-800g  malina
 1000ml  juica(naranča)
 2  pudinga od vanilije
 4-5  žlica šećera šećera
vrhnje krema
 1000ml  slatkog vrhnja
 4  kremfiksa
 2  vanili šećera + 4 žlice šećera
SASTOJCI ZA TORTU
biskvit
 120g  maslaca
 4  žumanjca + 3 žlice vode
 150g  brašna +žličica praška za pecivo
 150g  šećera
beze smjesa
 4  bjelanjca
 150g  šećera
 1  žličica limunovog soka
 1  mala žličica gustina
krema od maline

 500ml  juica(naranče)
 500g  malina
 1  puding od vanilije
 2  žlice šećera
vrhnje krema
 500ml  slatkog vrhnja
 1  vanili šećer
 2  kremfiksa
 2  žlice šećera
ili fil sa jagodama i sirom
 250g  svježeg sira
 500ml  slatkog vrhnja
 1  vrećica želatine u prahu(ako je dobro i čvrrsto vrhnje dovoljna su 2 šlagfiksa)
 150g  šećera
 2  vanili šećera
 2  žlice llimuna
 500g  jagoda
 500ml  juica
 1  puding od vanilije
 50g  šećera

Priprema
Maslac i šećer kremasto izmješajte ,dodajte žutanjke,sol, vodu i na kraju prašak za pecivo kojeg ste prosijali zajedno sa brašnom
Bjelanjke izradite zajedno sa šećerom ,limunom i jednom žličicom gustina
Ove dvije smjese podijelite na dva dijela i pripremite dvije tepsije iste veličine,na koju stavite pek papir
Sada najprije premažite žutu smjesu
Pa preko žute bijelu beze smjesu
Pecite na 180 stupnjeva u prethodno ugrijanoj pećnici otprilike 25 minuta.
Kora koja će vam biti gornja odmah izrežite na kvadratiće,poslije ćete ih slagati preko kreme.
Ispecite i drugu koru isti postupak samo nemojte rezati,neka vam ostane cijela
Kada ste ispekli kore skuhat ćemo prvu kremu sa malinama.
stavite kuhati 800ml juica ,u ostatak juica umješajte dva pudinga i šećer.

Kada vam je juic prokuhao dodajte mu maline(ja sam dodavala smrznute),pustite da i maline prokuhaju(ne previše samo minuticu neka ostane pokoja malina u komadu ,ljepše je kad se zagrize) zatim povežite sa pudingom i još vruće prelijte po donjoj kori.
NAPOMENA:Ako su vam maline iz leda smanjite količinu juica za par žličica da vam nebi bilo prerijetko
Kada vam se ohladi prvi sloj premažite ga slatkim vrhnjem kojeg ste izmiksali zajedno sa šećerom i kremfiksom.
NAPOMENA:Ako koristite pravo slatko vrhnje obavezno mu morate dodati kremfiks jer su naša vrhnja prerijetka(cure koje su vani u slatko vrhnje ne trebaju ništa dodavati ),ako koristite biljno vrhnje tipa hopla ne dodajte mu kremfiks
I sada poslažite po vrhnju gornji sloj kora
Ovo je mjera za veliku tepsiju,ako radite kolač u obliku torte ove mjere smanjite upola(osim malina)
I još da napomenem,maline možete zamjeniti jagodama ili nekim drugim šumskim voćem
Evo i u oliku torte  sa filom od jagoda,postupak znate samo stavite obruč dok budete tprtu filovali,kada se stisne stisne skinite obruč
Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar