utorak, 24. studenoga 2015.

Sjećanje na drage nene bake dede mame: POPARA

popara-7af248eb92fba16ae9d6ca3ca88a39b7_view_l
Fino starinsko jelo,komotno kada ima ostataka starog kruha ….sjecanje na drage nene,bake,dede,majke ,mame koji su nam je pripremali za jedan topli dorucak pun ljubavi. Nekada je mama komadala hljeb,a ovo je opet njena ideja i meni je ovako puno ukusnije,narocito jer korica okolo ostane za nijansu hrskava…
Sastojci 
pola vekne starog kruha
1-2dl vrele vode
so
po želji kiselo vrhnje ili mileram

1-2 kašike maslaca za prženje

Priprema
1.
Pola vekne jučerašnjeg kruha rukama nakomadati. Preliti sa vrelom vodom tek toliko da se svaki komadić navlaži. Malo posoliti, pa izmiješati.
2.
Kockicu maslaca otopiti na neprijanjajućoj tavi.
3.
Namočen kruh ravnomjerno rasporediti po maslacu, pržiti bez miješanja dok donja strana dobro porumeni.
Sad bi se već kuhinjom trebao širiti neodoljivi miris :)
4.
Prevrnuti, po potrebi dodati još malo maslaca za prženje druge strane.

Ja se pomognem špatulom, pa prevrćem po nekoliko komada odjednom. Pustiti i drugu stranu da se zarumeni.
Kruh izvana bude rumen i hrskav, a unutra kremast i mekan.
5.
Gotovu poparu izručiti na tanjir, odozgo staviti nekoliko kašika milerama ili kiselog vrhnja.
Posluživanje
Po želji posuti sitno sjeckanim bijim lukom.
Odlično ide i uz mladi luk, kefir ili jogurt.
Ja ovu poparu u šali zovem prženice za siromašne, ali ovo je stvarno jedno izuzetno ukusno jelo.

0 komentari:

Objavi komentar