ponedjeljak, 23. studenoga 2015.

PREDIVNI PRHKI KEKSIĆI SA JABUKAMA


Predivni prhki keksići sa nadjevom od jabuka. Umjesto jabuka, može se staviti nadjev od orašastih plodova, maka, čvrste marmelade
Sastojci
Tijesto:
80 g šećera
65 g maslaca sobne temperature
1 jaje
prstohvat soli
1/2 (90g) kiselog vrhnja
70 ml ulja
250 g glatkog brašna
60 g gustina-kukuruzni škrob
Nadjev:

2 srednje velike jabuke
1 ravna žličica šećera
1/2 žličice cimeta
1 vanilin šećer
2 petit beurre keksa
ili 3-4 žlice mljevenih oraha
ili 3-4 žlice krušnih mrvica
šećer u prahu za posipanje

Priprema
1.
Sve raditi bez miksera!
U dubljoj zdjeli za kolače žlicom izraditi maslac sa šećerom.
Dodati jaje i prstohvat soli, malo izmiješati, pa dodati kiselo vrhnje i ulje. Umjesto kiselog vrhnja, može čvrsti jogurt.
Kad se sastojci spoje, dodati brašno i gustin  prethodno izmiješane u zdjelici.
Sve sastojke spojiti (i dalje žlicom) da se dobije glatko tijesto.
Zdjelu prekriti prozirnom folijom i spremiti u hladnjak dok se pripremi nadjev.
2.
Jabuke očistiti i naribati, pa sa šećerom pirjati na jačoj vatri dok se jabuke ne posuše.
Dodati cimet i vanilin šećer i staviti hladiti.
U hladno umiješati mljeveni keks, orahe ili krušne mrvice (kod mene ovaj put keksi).
Nadjev mora biti sočan, ali ne i vodenast.
3.
Za lepezasti oblik:
Tijesto podijeliti na komade težine 50 grama.
Svaki oblikovati u lopticu, uvaljati u brašno, pa na papiru za pečenje spljoštiti rukom (ili koristiti lazanjur-oklagiju) u ovalni oblik debljine 1/2 cm, dužine 12cm, a širine 9 cm.
Pola razvaljanog komada tijesta ostaviti kako je, a na drugoj polovini oštrim nožićem zarezati uzdužne crte na razmaku malo većem od 1 cm (kod mene 5 crta).
Rubni dijelovi moraju ostati nedirnuti.
Na početak punog dijela tijesta, bez zareza, staviti 1 žlicu nadjeva u obliku valjka. Zarolati nadjeveni dio tijesta prema zarezanom dijelu, pa duž zareza do kraja.
Prebaciti na lim obložen papirom za pečenje, spoj okrenut dolje i saviti u oblik polumjeseca. Rezovi će se razdvojiti.
4.
Za okrugli oblik:
Tijesto razvaljati na papiru za pečenje na 1/2 cm debljine. Kalupom promjera 5 cm ili čašom istog promjera, vaditi krugove. Svaki put kalup ili čašu umočiti u brašno kako se tijesto ne bi zalijepilo.
Ostatke tijesta skupiti i formirati lopticu, razvaljati i vaditi krugove. Tako dok se ne utroši tijesto.
Treba se dobiti paran broj krugova.

Pola krugova ostaviti cijele, a na drugoj polovini napraviti mali križić (meni je najzgodnije bilo pritisnuti sredinu kruga nožem zaobljenog, ne oštrog vrha... kad se reže, nož povlači tijesto).
U sredinu punih krugova staviti žličicu nadjeva i poklopiti zarezanim krugovima. Lagano pritisnuti rubove vilicom da se spoje.
5.
Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170"C 30 minuta. Keksi trebaju ostati blijedi, tek s donje strane da počnu rumeniti.
Vruće uvaljati u šećer u prahu.
6.
Od ovih sastojaka sam dobila 6 duguljastih i 15 okruglih keksića.
7.
Napomena: Ako se pravi dupla doza, praviti sa 1 jajem, a ostale sastojke uduplati.

0 komentari:

Objavi komentar