petak, 20. studenoga 2015.

PEČENI HRSKAVI KARFIOL


Ovako pecem i krompir i uvijek je hit kod nas. Bome i karfiol nam je visoko na ljestvici omiljenog povrca, jos kad je ovako pripremljen, pojede se sve.
Sastojci
kolicina po zelji karfiola
krupno mljeveno kukuruzno brasno/palenta
sol+papar+vegeta

po zelji suho zacinsko bilje
malo maslinovog ulja

Priprema
1.
Karfiol ocistiti, i iskidati na vece cvjetice. U kljucaloj vodi blansirati 1 - 2 min dok ne promjeni boju. Ocijediti dobro od vode. Dodati palentu ( toliko da karfiol bude sav oblozen ) i ostale sastojke ( ovaj put sam izostavila suho zacinsko bilje ). Dobro promjesati i dodati koju kap ulja i opet izmjesati.

Pecem na velikom plehu od rerne ( jer pravim uvijek vecu kolicinu ), koji prekrijem papirom za pecenje. Vazno je da povrce bude u jednom sloju, a ne jedno preko drugog. Odozgo malo pouljiti.
Peci u zagrijanoj rerni na 200*C dok ne dobije zlatno - zutu boju i bude hrskav odozgo. Potrebno je jednom promjesati kako bi se zapekao jednako sa svih strana.
Posluživanje
Posluziti cim izvadite iz rerne uz meso po zelji. Kod nas je obicno samostalan obrok uz dodatak zelene salate.

0 komentari:

Objavi komentar