Za nas su ovi spaghetti nummero uno... ukusni, a brzo spravljeni, na malo drukači način
Sastojci
1 crveni luk
1 cesanj cesnjaka
1 feferonka
250 grama sjeckane slanine za peci ( samo malo dimljene, ne suhe )
500 grama mini rajcica (ili sjeckana svjeza rajcica, ili iz konzerve)
maslinovo ulje
sol, papar,suhe mediteranske zacinske trave
400-500 grama tjestenine (bucatini, spaghetti, macceroni)
80 grama ribanog sira peccorino ili parmigiano
Priprema
1.
Na malo maslinovog ulja proprziti sitno sjeckai luk i ociscenu feferonku ( kolicinu prilagoditi svom ukusu ), dodati slaninicu isjeckanu na kockice, te cesnjak. Jos malo zajedno proprziti.
2.
Mini rajcice isjeci na polovine, dodajte luku i dinstatajte na laganoj vatri oko 20 minuta, zaciniti…paznja, slanina sadrzi vec dosta soli….Ako nemate mini-rajcice, mogu se upotrijebiti i “obicne”. Njima kozicu zasjecite, ubacite u kipucu vodu na nekoliko sekundi, te ogulite i nasjeckajte. U nedostatku svjeze rajcice moze posluziti i ona sjeckana iz konzerve. Jelo je najukusnije sa malim rajcicama, jer su najaromaticnije.
3.
Skuhati tjesteninu u slanoj vodi “al dente”, ocijediti i uhvatiti malo vode od kuhanja.
4.
Pomijesajte tjesteninu i umak, dodajte polovinu ribanog sira, ako je potrebno jos malo vode od kuhanja, da bi dobili kremastu konzistenciju.
5.
Pastu servirati vrucu, posipanu sa ribanim sirom.
Dobar tek.
nedjelja, 18. listopada 2015.
ŠPAGETI ALA AMATRIKANA ČISTA FANTAZIJA KADA IH PROBATE OVO ĆE BITI JEDINI VAŠ RECEPT ZA ŠPAGETE
03:52
No comments
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar