srijeda, 14. listopada 2015.

NIJE PITA, NIJE SIRNICA NISTU ŠTRUKLE, NIJE SAVIJAČA NIJE MOTANI BUREK SA SIROM TO JE ŠTRUDLA SA SIROM


Izvana je hrskava, iznutra moćno sočna, pahuljasta i meka, puna okusa, a za to su zaslužni posebni bakini trikovi. Za nas zaposlene, s nedostatkom slobodnog vremena, ovaj recept je po okusu najbliži onome iz naših djetinjstava
 Sastojci
    1 paket gotovih kora za savijače (filo pastry) - 10 listova
    ZA ŠKROPLJENJE
    70 g maslaca
    2 dl gazirane mineralne vode


    NADJEV
    1/2 kg svježeg kravljeg sira
    350 ml kiselog vrhnja
    4 jaja
    15 dag fete, grabancijaša ili nekog drugog slanog sira
    1 velika žlica griza
    sol po želji

    ZA PRELJEV PRI PEČENJU
    150 ml kiselog vrhnja
    sol po želji

Priprema
    1.
    Stavite grijati pećnicu na 180°C. Na sasvim laganoj vatri otopite maslac za premazivanje kora i ostavite ga da se malo prohladi. Tanko i lagano s maslacem premažite pleh u kojem će se peći štrudle.
    2.
    U posudi vilicom ispasirajte slani sir (fetu ili grabancijaš). U njega dodajte žumanjke, a bjelanjke odvojite u drugu posudu. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Žumanjke izmiksajte sa slanim sirom. Slani sir ovdje služi više kao začin, daje posebnu aromu, stoga budite oprezni sa dodatnim dodavanjem soli u smjesu za nadjev. Žumanjcima i slanom siru dodajte svježi sir i ponovno sve izmiksajte. Smjesi još dodajte i griz i 300 ml vrhnja, te sve dobro izmiješajte. Na samom kraju lagano, kao da radite biskvit za tortu, kružnim pokretima žlicom ili kuhačom umiješajte u smjesu snijeg od bjelanjaka. Griz i snijeg od bjelanjaka će nadjevu dati posebnu pjenastost. Ukoliko želite možete nadjev još malo posoliti - ovisi o vašem ukusu - no meni uglavnom slani sir sam po sebi dovoljno zasoli nadjev.
    3.
    Na radnoj površini raširite čistu kuhinjsku krpu koja će vam pomoći da zamotate vaše štrudlice. Za svaku štrudlu će vam biti potrebne po dvije kore za savijaču. Od ove količine nadjeva ja sam smotala 5 štrudlica (sveukupno 10 kora).

    4.
    Na krpu stavite jednu gotovu koru, rukama je poprskajte mineralnom vodom da ju lagano navlažite, te malom žličicom poškropite sa malo istopljenog maslaca. Na nju stavite drugu koru te ponovite škropljenje s mineralnom i maslacem. Tada uz donji rub kora po cijeloj dužini stavite petinu nadjeva od sira. Lijevi i desni rub kora preklopite po širini cca 2-3 cm (da spriječite curenje nadjeva iz štrudle) i pomažući se kuhinjskom krpom zarolajte štrudlu. Prenesite ju na pleh u kojem će se peći. Iste radnje ponovite sa preostale četiri štrudlice.
    5.
    Nakon što ste svih vaših 5 štrudlica stavili u pleh još jednom ih poškropite sa mineralnom i maslacem. Stavite peći štrudlice u pećnicu na 20 minuta.
    6.
    Nakon 20 minuta izvadite štrudle i preko njih prelijte ostatak (200 ml) kiselog vrhnja (po želji ga možete malo posoliti). Ono će dati dodatnu sočnost štrudlicama. Pecite štrudle još 15-20 minuta dok fino ne porumene. Narežite ih na komade po želji.
Posluživanje
Poslužite štrudlice vruće uz kiselo vrhnje, jogurt ili kiselo mlijeko. Najfinije su vruće, kad su kore hrskave, a nadjev pjenast, pahuljast i mekan. Nisu nimalo loše ni hladne ;)  Meni je ova štrudla posebno praktična kad moram nešto nabrzinu napraviti a dolazi mi veće društvo. Odrasla sam uz ovakve bakine štrudlice, obožavam ih i kad krenem ne mogu se suzdržati da ih ne jedem gotovo do raspuknuća  ;)  Mljac!

0 komentari:

Objavi komentar