Ako volite pite sa domacim koricama i sirom, onda Vam preporucujem ovaj recept.
Sam postupak preklapanja testa veoma podseca na Bakinu pitu sa katmer korama, samo sto u ovim koricama ima i kvasca pa fino narastu. Mozda cete zeleti da je isprobate za vikend, pa cu sada brzo postaviti recep da bi Vas docekao ujutru... bon appétit!.:)
Sastojci: 600 g brasna, 1 kasicica soli, 25 g svezeg kvasca, 2,5 dl mleka, 125 g otopljenog margarina
Za premazivanje: 1 zumance, 125 g margarina, malo soli
Fil: 500 g svezeg sira, 2 jaja + 1 belance
Priprema:
Razmutiti kvasac u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna. Poklopiti i ostaviti na toplom da ispuni solju.
Izmesati brasno, so, pripremljeni kvasac, dodati otopljeni margarin i sa mlakim mlekom zamesiti testo. Pokriti i ostaviti da odmara oko 30-tak minuta.
Testo zatim podeliti na dva dela i oblikovati jufke. Svaku jufku razviti tanko u krug i premazati umucenim margarinom i zumancetom. Zaseci na nekoliko mesta ali ne do kraja (kao na slici), pa isecene krajeve preklopiti jedan preko drugog. Isto to uraditi i sa drugom korom i ostaviti da testo odmori 15-20 minuta.
Svaku gomilicu testa rastanjiti pa jedan deo staviti na dno dubljeg pleha koji smo prethodno namazali sa malo margarina. Pripremiti fil od izmrvljenog sira i jaja i lepo rasporediti preko cele kore.
Razviti i drugi deo testa, namotati na oklagiju i staviti preko fila od sira. Gornju koru iseci na kocke i premazati umucenim jajetom, posuti sa malo susama po zelji. Mozete je preliti i sa istopljenim margarinom (50 g), ali imace lepsi sjaj ako je premazete samo jajetom pre pecenja.:)
Neka se pita odmara jos 15-tak minuta dok se rerna ne zagreje. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35-40 minuta dok ne dobije lepu rumenu koricu.... bon appétit!:)
0 komentari:
Objavi komentar