ponedjeljak, 5. listopada 2015.

LIJENA TORTICA U MALO DRUGAČIJOJ VERZIJI

 Lijena tortica
Malo drugačiji način pripreme svima poznate pite sa sočnim jabukama.
Sastojci    
Tijesto:
    200 gr brašna
    100 gr maslaca ili margarina
    80 gr šećera
    1 jaje
    1/2 kesice Praška za pecivo Docela
    Fil od jabuka:

    1,5 kg jabuka zlatni delišes
    100 gr šećera
    kašika djumbira
   grožđice po želji
 Posip:
    Vanilin šećera u prahu Dolcela

Priprema
    Priprema tijesta:
    1.
    U prosijano brašno, dodati omekšani maslac ili margarin narezan na ploške, šećer, jedno cijelo jaje i pola praška za pecivo. Umijesiti glatko tijesto, umotati u celofan i ostaviti u frižider bar pola sata.
    Priprema fila:
    1.
    Jabuke oprati, oguliti i naribati na krupnije rende. Posuti sa šećerom i na laganoj vatri kuhati dok ne omekšaju jabuke. Pred kraj dodati djumbir ili cimet po želji. Ohaditi prije filovanja.
    2.

    Tijesto podijeliti na tri dijela i svaki razvaljati na pobrašnjenu površinu u veličini kalupa. Ja sam pekla na okruglom kalupu promjera 22 cm. U kalup staviti prvu koru, premazati polovinom fila od jabuka, prekriti sa drugom korom, ostatak fila namazati koru, zatim prekriti kolač sa zadnjom korom.
    3.
    Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.
Posluživanje
Najbolje poslužiti dan poslije. Prilikom serviranja posuti sa šećerom u prahu sa okusom vanilije.
http://www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar