Malo drugačiji način pripreme svima poznate pite sa sočnim jabukama.
Sastojci
Tijesto:
200 gr brašna
100 gr maslaca ili margarina
80 gr šećera
1 jaje
1/2 kesice Praška za pecivo Docela
Fil od jabuka:
1,5 kg jabuka zlatni delišes
100 gr šećera
kašika djumbira
grožđice po želji
Posip:
Vanilin šećera u prahu Dolcela
Priprema
Priprema tijesta:
1.
U prosijano brašno, dodati omekšani maslac ili margarin narezan na ploške, šećer, jedno cijelo jaje i pola praška za pecivo. Umijesiti glatko tijesto, umotati u celofan i ostaviti u frižider bar pola sata.
Priprema fila:
1.
Jabuke oprati, oguliti i naribati na krupnije rende. Posuti sa šećerom i na laganoj vatri kuhati dok ne omekšaju jabuke. Pred kraj dodati djumbir ili cimet po želji. Ohaditi prije filovanja.
2.
Tijesto podijeliti na tri dijela i svaki razvaljati na pobrašnjenu površinu u veličini kalupa. Ja sam pekla na okruglom kalupu promjera 22 cm. U kalup staviti prvu koru, premazati polovinom fila od jabuka, prekriti sa drugom korom, ostatak fila namazati koru, zatim prekriti kolač sa zadnjom korom.
3.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 30 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.
Posluživanje
Najbolje poslužiti dan poslije. Prilikom serviranja posuti sa šećerom u prahu sa okusom vanilije.
http://www.coolinarika.com
ponedjeljak, 5. listopada 2015.
LIJENA TORTICA U MALO DRUGAČIJOJ VERZIJI
01:41
No comments
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar