utorak, 13. listopada 2015.

IRSKA PITA

Irska pastirska pita
Recept za ovo jelo pronasao je moj sin na netu i ja sam se odmah slozila da ga isprobamo. Mozda nije pita  ali bio je zapisan pod tim imenom i meni se dopada.Jelo je preukusno,idealna kombinacija krompir pirea,sira,jaja,mesa i svega sto ide uz to.

Sastojci:
      za fil :
     500gr mesano mleveno meso
     2-3 glavice crni luk
     3 srednje sargarepe{mrkve}
     1-2 sake grasak {ja sam stavila smrznuti}
     2 cena beli luk
     3 kasike pasirani paradajz {sos ili pire}
      ulje


        vegeta,so,biber
      za krompir pire:
     5kom vecih krompir
     150ml mleko
     2 kasike kisele pavlake
      puter,so,biber,vegeta
      jos treba:
     150gr tvrdi sir
     4kom tvrdo kuvana jaja

Priprema

    U jednu posudu stavimo krompir da se kuva,na povrsini stavimo i sargarepu {mrkvu} da se kuva.      U drugu posudicu stavimo 4 jaja da se kuvaju-treba da budu tvrdo kuvana.
    Fil od mesa: Na ulju stavimo da se przi sitno naseckani luk,dodamo i crni luk i mleveno meso i przimo dok ispari tecnost i meso lepo zamirise.Dodamo grasak, omeksalu sargarepu izvadimo iz serpice sa krompirom, naseckamo  na kockice i dodamo u tavi sa mesom,dodamo vegetu,so,crni biber i pire od paradajza {ili sos nije bitno}Mesamo da se sve sjedini i sklonimo sa vatre.
      Pire : skuvani krompir izgnjecimo alatkom za pire  ili mikserom,dodamo mleko,malo putera,pavlaku i so po ukusu,moze i ovde malo vegete i crnog bibera.

    Sledi slaganje ove pite ,ja sam je slozila u vatrostalnu posudu sa visinom od 10cm i precnikom od 24cm a vi odlucite .Po receptu na dnu posude stavlja se fil od mesa ali ja sam posudu premazala puterom i na dnu stavila malo pripremljenog pirea,poravnjala sam kasikom pa stavila fil,preko fila stavljamo izrendani tvrdi sir i preko sira nanosimo pire.Ja sam pomocu kasike u pireu napravila mala udubljenja gde se stavljaju polovinke kuvanih jaja.
    Pecemo oko 15min na 180c u vec zagrejanoj rerni. U receptu je pisalo da se pita moze jesti i bez pecenja sto je normalno jer je sve prethodno skuvano ali da je dobro da se  malo zapece kako sam ja ucinila.
Izvor:  www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar