Što se vegete tiče…konstantno je prisutna neka panika od nje. Već dve godine uzastopno pri odlasku sa koleginicama na lekarski pregled, prvo pitanje interniste je: „Da li koristite vegetu?“ I…ja onda…naravno, lažem!
ORIGINAL SASTOJCI:
1 kg šargarepe
1 kg crvene paprike
1 kg celera i peršuna
1 kg crvenog luka
1 kg soli
veza peršunovog lista
veza celerovog lista
Napomena: mere su za očišćeno povrće.
Pošto je Kokica bila u nabavci i kalkulisala koliko čega, a da dobijem 1 kg nakon čišćenja, naravno da sam promašila, te smo dobili sledeće, a kupila sam:
2 veze velikih šargarepe, 2 veze srednjeg peršuna, 2 solidna celera, 2 kg paprike (no, to nisam sve iskoristila), 1 kg crvenog luka (tu kanda ništa otpadaka nisam kalkulisala…) i „fajin“ (što bi rekli – mnogo) lišća :)
SASTOJCI U NAŠOJ VEGETI:
700 gr šargarepe
700 gr crvene paprike
200 gr korena peršuna
500 gr korena celera
700 gr crvenog luka
700 gr morske soli
1 vezu peršunovog lista
2 veze celerovog lista sa sve stabljikom (kad volEm)
1 veza lista selena
PRIPREMA:
Svo povrće očistite i izmerite, kako biste znali koju količinu soli da stavite. Na 4 kg povrća ide 1 kg soli. Stavljajte povrće u hladnu vodu dok sve ne završite.
Očišćeno povrće još jednom dobro operite, pa stavite opet u hladnu vodu, prethodno presecajući na manje komade. Listove takodje dobro operite.
Veličinu komada ocenite u odnosu na veličinu koja prolazi u mašini za mlevenje mesa, jer će vam to sada biti najbolji drug (ili najbolja drugarica).
Dakle, namontirajte mašinu za mlevenje mesa i uzimajući mešano povrće – malo od ovog, malo od onog, uz dodavanje listova peršuna, celera i selena, sameljite svo povrće.
Samleveno povrće promešajte i dodajte so, pa ponovo promešajte i ostavite da stoji preko noći. Povremeno promešajte vegetu.
Sutradan stavite vegetu u staklene tegle i zatvorite metalnim zatvaračem, pa pravac u špajz. Kada otvorite neku teglu, možete je držati u frižideru, čisto da biste bili sigurni da joj se ništa neće desiti, mada – kažu ljudi, žene…jel…da se neće pokvariti ni ako je otvorite i ostavite napolju. Mi smo naučili na frižider :)
I, to bi bilo to, sada mi držite fige da ispadnem faca kod lekara, sem ako ove godine ne odustane od tog pitanja – onda sam se ispalila :) Jer, kada bude pitao da li koristim vegetu, ja ću ponosno reći: DA i neću morati lagati, a onda ću dodati AL’ DOMAĆU, pa da ga onda vidim 😉 (možda razmeni recept sa mnom
www.kuvajmo-blogovski.com
utorak, 22. rujna 2015.
RECEPT ZA ORGINALNU DOMAĆU VEGETU BEZ POJAČIVAČA UKUSA KOJA JE MNOGO ZDRAVIJA OD PRAVE
16:20
1 comment
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nista se ne pasterizuje ne kuva tako sveze a samo so ?
OdgovoriIzbriši