nedjelja, 4. rujna 2016.

TIRAMISU TORTA ...SOČNA MEKANA....PRAVI IZBOR ZA SVE SLADOKUSCE


Sastojci 
BISKVIT
6 jaja
150g secera u prahu
70g secera
150g brasna
50g skrobnog brasna (gustina)


prstohvat soli
KREMA
3 SVJEZA jaja
150g secera u prahu
500g mascarponea
2 vrecice burbon-vanilija secera
5 listova zelatine
I JOS...
50ml amaretto ( u nedostatku likera mozete staviti rum)
ca 200ml ohladjene jake crne kafe

Priprema
1.
Za biskvit odvojiti zumanjke od bjelanjaka. Zumanjke mutiti sa secerom u prahu da se dobije kremasta gusta masa i zumanca skroz posvijetle. Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg i pri tome lagano dodavati 70g secera. Brasno prosijati zajedno sa gustinom u posebnu posudu i polako dodati masi od zumanjaka lagano muteci mikserom. Na kraju postepeno dodati snijeg od bjelanjaka mijesajuci drvenom kasikom.
2.
Tijesto izliti u pleh od pecnice prekriven papirom za pecenje. Peci u zagrijanoj pecnici na 180*C nekih 10-15 minuta (zavisi od pecnice, probajte cackalicom da li je peceno)
3.
Pecen biskvit ostaviti da se ohladi i za to vrijeme pripremiti kremu.
4.
Zelatinu staviti u hladnu vodu da odstoji 10-ak minuta. Jaja odvojiti, zumanjke umutiti sa secerom u prahu i vanilin-secerom na pari da postanu pjenasta. U vrucoj smjesi od zumanaca otopiti dobro ocijedjenu zelatinu.
5.


Skinuti sa vatre i polako umijesati mascarpone.
Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg i polako kasikom umijesati u masu od mascarponea i zumanjaka.
6.
Od ohladjenog biskvita izrezati 3 kruga (trebace vam u stvari 4 ali je nemoguce ih odmah dobiti). Jedan krug promjera 9, drugi 16 i treci 20 cm.
7.
Uzeti zdjelu promjera ca 22 cm, obloziti ju sa prozirom folijom i staviti prvi, najmanji krug biskvita. Biskvit obilno natopiti mjesavinom kafe i amaretta koristeci najbolje silikonsku cetkicu.
8.
Kremu podijeliti na tri jednaka dijela, te prvim dijelom premazati prvi natopljeni krug biskvita u zdjeli. Na kremu poloziti slijedeci biskvit (16 cm), natopiti ga kafom i premazati drugim dijelom kreme.
9.
Od ostataka tijesta koji su ostali nakon sto smo izrezali krugove "iskrojiti" jos jedan krug koji napraviti iz dijelova. Natopiti kafom i premazati zadnjim dijelom kreme.
10.
Zavrsiti zadnjim krugom biskvita od 20 cm i njega natopiti kafom (ali ne bas preeevise).
Dijelove folije koji su visili preko rubova zdjele prevrnuti unutra preko biskvita i jos jednim komadom folije prekriti cijelu zdjelu.
11.
Ostaviti u frizider da odstoji najbolje preko noci.
Sutradan preokrenuti zdjelu na pladanj ili stalak za tortu i cijelu tortu obilno posuti gorkim kakaom.

0 komentari:

Objavi komentar