srijeda, 7. rujna 2016.

SATARAŠ ZA ZIMU BEZ KONZERVANSA UZ DODATAK ŠEĆERA


Sastojci
1 kg luka
3 kg paprika
3 kg mesnatog paradajza

2-3 kom mrkvice
I još
ulje
secer
so

Priprema
1.
Ovo su bile moje mjere,povrće vagano neočišćeno,vi se toga ne morate pridržavati,koristite vrste povrće u onim omjerima kako vi volite,važan je samo postupak rada i pravilno pakovanje.Od ove mjere izaslo je 8-9 tegla od 720 gr.

Povrce ocistiti.
Luk isjeci na rezanca,a paprike na vece komade.
Paradajz preliti vrelom vodom i oguliti,isjeći na kriške.
Mrkvicu izribati na tanke kriskice pomoću ribeža...ili kako vam volja.Možete i da je ne stavljate.
2.
U široku šerpu naliti ulje i zagrijati.

Najbolje je raditi na vatri jer je moguće koristiti šire posudje,pošto je potrebno da se povrće prži a ne da se skuha u svom soku,odnosno da povrće ima više lufta....
Ubaciti luk na prženje i posoliti.
3.
Kad luk omeksa ,dodati mu mrkvu,kratko propržiti pa dodati papriku i opet posoliti....
Papriku kad kupujete,izaberite sve boje žutu,crvenu,zelenu...ja sam imala i narandžastu....

4.
Kad paprika malo omeksa dodati paradajz i malo posoliti...i onda lagano ukuhavati...do gustine koju volite...u toku kuhanja paradajza dodati mu šećer ...
na kraju peršun dodajte ako želite.
5.
Vruć sataraš pakujte u zagrijane,čiste tegle,neka na vrhu bude samo sokic,ne smije viriti komadic paprike.
Povežite tegle ili stavite poklopce na njih,te ih ušuškajte  dekicom dok se ne ohlade

0 komentari:

Objavi komentar